Un nou an şcolar cu binecuvântare!
“Pentru ca să trimită asupra elevilor, la începutul anului şcolar, duhul înţelepciunii şi al înţelegerii şi să le deschidă mintea şi cugetul şi să le lumineze inima lor spre primirea învăţăturilor celor bune, pentru ca să sădească în inima lor începutul înţelepciunii, frica Sa cea dumnezeiască şi prin ea să izgonească din inimile lor uşurătăţile tinereţii, şi să lumineze mintea lor ca să se abată de la rău şi să facă binele, pentru ca să sporească ei cu înţelepciunea şi cu vârsta spre slava lui Dumnezeu, pentru ca, prin înţelepciune, viaţă bună şi dreaptă credinţă, să fie ei bucurie şi mângâiere părinţilor lor şi întărire Bisericii noastre Ortodoxe, Domnului să ne rugăm!”
Aşa am început rugăciunile la Sfânta Liturghie, în Duminica dinaintea Sf. Cruci, şi am aşezat sub binecuvântarea lui Dumnezeu toate emoţiile copiilor la începutul noului an şcolar 2013-2014. După ce s-au spovedit în timpul săptămânii, copiii s-au împărtăşit şi au primit în dar dulciuri şi o iconiţă cu Sfântul Ierarh Nectarie, ocrotitorul parohiei noastre.
În cuvântul de învăţătură, părintele paroh a spus: „Când oamenii se îndepărtează de Dumnezeu, vedem în lume că guvernele îşi pierd orientarea, minciuna nu mai are limite, datoriile devin neachitabile, discuţiile sunt fără rezultat, creştinii nu se mai roagă, oamenii devin imorali, moda devine desfrânată, violenţa creşte… Pruncii noştri cresc în această lume. Ce trebuie să facem pentru a ne feri copiii şi, în general, familia de acest rău prezent în lumea în care trăim?
Societatea în care trăim ne ţine prea mult departe de casă şi generosul telefon încearcă neputincios să acopere răul făcut de absenţa părinţilor din viaţa copiilor.
Copiii obişnuiţi fără părinţi acasă, nu-i observă nici când sunt prezenţi, pentru că de cele mai multe ori sunt prezenţi fizic, însă sunt absenţi spiritual. Părinţii absenţi la lecţiile prezentului, vor fi din nefericire prezenţi la consecinţele viitorului. Cei mai mulţi părinţi sunt în prezent absenţi din viaţa copiilor cu intenţia să le asigure viitorul. Adevărul însă este că prezentul copiilor nu este problemă de viitor, ci dimpotrivă viitorul copiilor este o problemă de prezent. Părinţii veşnic absenţi din prezentul copiilor vor fi mereu prezenţi în absenţa acestora în viitor.
În familie nu există cursuri la fără frecvenţă şi nici cursuri prin corespondenţă. Poate un profesor absent să predea cursuri unei clase prezente? Profesorul care predă cursuri de absenţă, va reuşi să formeze o clasă de absenţi, absenţi de la educaţie, caracter, valori creştine, priorităţi…
Copiii au întotdeauna nevoie mai mare de părinţi decât de ce le oferă părinţii, pentru că în jurul vârstei de 4-5 ani copiii au primit deja mai mult de jumătate din toată educaţia pe care o primesc în viaţă. Cea mai mare problemă aici este că nu putem să ne călăuzim copiii pe un drum pe care noi înşine nu mergem.
Cea mai sigură cale de a pregăti copiilor o viaţă prea grea şi lipsită de linişte, este să le pregătim o copilărie prea uşoară şi lipsită de responsabilităţi.
Ce să înţeleagă un copil de la părinţii care nu pot fi prezenţi sau punctuali la biserică, timp în care sunt prezenţi şi punctuali în alte lucruri şi locuri?
Ce să înţeleagă un copil de la părinţii care nu au bani pentru biserică, dar au aşa de mulţi bani pentru atâtea lucruri pe care mai apoi le numesc trecătoare?
Dacă copiii noştri sunt într-adevăr importanţi pentru noi, dacă educaţia este într-adevăr importantă pentru ei, atunci ar trebui să punem aceste două lucruri importante împreună. Naşterea copiilor ne obligă să-i creştem şi creşterea ne obligă să-i educăm pentru că educaţia face diferenţa dintre copiii buni şi copiii răi. Educaţia însă nu-şi atinge scopul, dacă nu este însoţită de exemplul personal.
Filosofiile contemporane care influenţează copiii sunt umanismul care promovează confortul, evoluţionismul care promovează necredinţa, libertinajul care promovează păcatul, ignoranţa care promovează prostia, materialismul care promovează mândria…
Nu există onoare mai mare decât să punem cu bucurie în alţii ceea ce noi am învăţat cu lacrimi într-o viaţă.”
A venit timpul pentru un nou început. Un nou an în care sperăm că mâna lui Dumnezeu va mai veghea încă o dată asupra copiilor, profesorilor şi părinţilor. Ziua s-a încheiat cu un picnic la iarbă verde.
Rugăciunea elevului la început de an şcolar
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu cel viu, ajută-mi să treacă cu bine acest nou an şcolar ce se începe în această zi. Cel ce ne-ai cerut să fim înţelepţi ca şerpii şi blânzi ca porumbeii, luminează-ne cugetele să învăţăm ceea ce trebuie, ca să fim bine pregătiţi pentru viaţa care ne aşteaptă. Tu ştii ce e bine şi ce e rău. În mâinile Tale sunt vieţile noastre. Crezând că ne este de folos să ieşim încununaţi cu cunoştinţe din şcoală, Te rugăm să arăţi şi de această dată puterea ajutorului Tău. Dar să nu fie după voia noastră, Doamne, ci după voia Ta cea sfântă, că Tu ne iubeşti şi ştii ce ne este cu adevărat de folos. Doamne, ajută-ne pe noi să nu căutăm slava lumească, ce este degrab trecătoare, ci să căutăm vieţuirea curată şi sfântă, ca să dobândesc Împărăţia cerurilor. Vieţile oamenilor sunt pline de încercări. Ce folos vom avea dacă vom câştiga bunătăţile vremelnice, de nu le vom dobândi şi pe cele veşnice? Ce folos vom avea de ne vom lăuda în lumea aceasta, dacă faptele noastre nu sunt bineplăcute Ţie? Ajută-ne, Dumnezeule, ca numai la Tine să căutăm împlinirea noastră şi să preaslăvim în vecii vecilor Numele Tău cel Sfânt, al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin!
Mai multe fotografii se pot vizualiza la albumul Viaţa parohiei 2013