Şcoala parohială: Educaţie pentru sănătate
Duminică, 30 martie 2014, după Sfânta Liturghie, la iniţiativa doamnei preotese, Gina Cimpoca, a fost organizată în cadrul şcolii parohiale, sub titlul “Educaţie pentru sănătate”, o activitate destinată copiilor, având ca scop informarea corectă cu privire la igiena orală şi dentară. Invitaţi au fost: dl dr Ioan Emil Revnic, dna dr Andreea Raluca Cosic şi dra dr Iulia Şerb.
După vizionarea unui film cu tematică medicală, au fost explicate pe scurt câteva modalităţi de întreţinere corectă a igienei dentare personale, iar la final copiii au primit în dar o consistentă trusă cu obiecte de igienă, care va fi foarte utilă nevoilor personale.
Pentru a învăţa copiii să aibă grijă de dinţii şi gingiile lor, pentru a reduce riscul apariţiei cariilor, învăţaţi-i aceste reguli simple:
Periajul dinţilor de două ori pe zi cu o pastă de dinţi recomandată de medicul dentist, pentru a îndepărta placa bacteriană – pelicula aderentă ce se formează pe dinţi, cauză principală a cariilor dentare.
Folosirea zilnică a aţei dentare pentru curăţarea plăcii bacteriene dintre dinţi, înainte să devină tartru. Dacă se formează tartrul, acesta poate fi curăţat numai prin periaj profesional.
O dietă echilibrată, cu un conţinut scăzut de zaharuri şi amidon, reduce riscul de producere a acizilor care determină formarea cariilor. Dacă totuşi consumaţi alimente cu conţinut de zaharuri şi amidon, încercaţi să o faceţi în timpul meselor şi nu între mese, deoarece secreţia de salivă din timpul meselor ajută la eliminarea resturilor alimentare dintre dinţi.
Duceţi copilul la medicul dentist pentru controlul de rutină.
Cum să învăţăm copilul să-şi perie dinţii?
Este bine să supravegheaţi copilul în timpul periajului, până învaţă câteva lucruri simple:
Utilizaţi o pastă de dinţi recomandată de medicul dentist, într-o cantitate cât un bob de mazăre. Supravegheaţi copilul să nu înghită pasta de dinţi.
Utilizaţi o periuţă cu peri moi şi periaţi întâi suprafeţele interioare ale tuturor dinţilor, pentru că acolo se acumulează în principal placa bacteriană. Periaţi uşor înainte şi înapoi.
Curăţaţi suprafaţa exterioară a fiecărui dinte. Înclinaţi periuţa de-a lungul liniei exterioare a gingiei. Periaţi uşor înainte şi înapoi.
Curăţaţi suprafaţa ocluzală a fiecărui molar. Periaţi uşor înainte şi înapoi.
Cu vârful periuţei, curăţaţi în spatele fiecărui dinte frontal, de sus în jos.
Nu uitaţi să periaţi şi limba!
Obişnuirea copilului cu o igienă orală corectă de la cea mai fragedă vârstă îi va influenţa sănătatea pe tot parcursul vieţii. Puteţi începe prin a-i da exemplul personal; dacă respectaţi regulile de igienă dentară, copilul va învăţa de la dumneavoastră cât de importantă este. Pentru a privi igiena dentară ca pe o activitate plăcută, îl puteţi încuraja lăsându-l să-şi aleagă singur periuţa de dinţi şi transformând periajul într-o activitate de familie.
Mulţumim invitaţilor noştri pentru amabilitatea cu care au răspuns iniţiativei parohiale, pentru timpul preţios investit şi pentru darurile oferite copiilor.