Cine impune sexualitatea în Europa?
Unele publicații atribuie secolului al XX-lea denumirea de „secolul sexualității”, tocmai pentru că în acest veac s-au liberalizat anumite moravuri sau atitudini sexuale. Printre temele supuse discuției se enumeră: dezvoltarea contraceptivelor, drepturile persoanelor homosexuale, sexul premarital și educația sexuală oferită copiilor sau accesul la pornografie. La nivel european, acum aproape un secol, aceste subiecte erau abordate și discutate de Biserică sau de profesori și erau acordate cu normele și principiile morale. Începând cu anii 1960, tema sexualității a început să fie legată de concepte precum „emanciparea femeii” sau „drepturile minorităților sexuale”.
În prezent, mai multe organizații mondiale emit anumite recomandări în ceea ce privește sexualitatea: Consiliul Europei, Parlamentul European, Organizația Mondială a Sănătății, Organizația Națiunilor Unite ș.a. În prezentul articol ne vom opri doar la Parlamentul European care, alături de Consiliul Uniunii Europene și de Comisia Europeană exercită puterea legislativă a UE. Parlamentul dispune de trei puteri importante: bugetară, de control democratic și legislativă. Cei 732 europarlamentari, grupați în partide politice diferite, înaintează directive, ordonanțe sau decizii pe diferite teme, inclusiv cel al sexualității.
Parlamentul European este alcătuit din mai multe instanțe, printre care și Comisia pentru Drepturile Femeii și Egalitatea de Gen. În ultima perioadă, reprezentanții acesteia au făcut mai multe propuneri în ceea ce privește educația sexuală, liberalizarea avortului, drepturile homosexualilor, reproducerea asistată, contracepția etc. Atmosfera generală politică este de susținere a acestor idei din partea partidelor care se află sub umbrela social-democrată sau a altor partide extremiste – precum „verzii” și de respingere din partea partidelor creștin-democrate sau a liberalilor.
Vom descrie doar patru documente care au fost vehiculate prin Parlamentul European și au pus „pe jar” lumea pro vita internațională, dar despre care mass-media nu a oferit detalii.
Raportul Estrela
Pe data de 10 decembrie 2013 Parlamentul European a votat în plen un raport privind „Sănătatea și drepturile sexuale și reproductive”. Acest document poartă numele inițiatorului lui – doamna Edite Estrela, europarlamentar portughez. Actul pleacă de la anumite probleme legate de sănătatea femeilor și a mamelor în Europa, conectând acest subiect sensibil de noțiuni precum „drepturi sexuale și reproductive”. Documentul cuprinde următoarele solicitări:
· Liberalizarea totală a avortului, prin eliminarea legilor restrictive în țările în care acestea mai există și eliminarea procedurilor premergătoare (de exemplu consilierea înainte de avort).
· Asigurarea, din bani publici, a avortului, contracepției și a operațiilor de schimbare de sex.
· Restricționarea obiecției de conștiință , în virtutea căreia medicii pot refuza să facă un avort.
· Legalizarea reproducerii asistate pentru lesbiene.
· Obligativitatea educației sexuale începând cu ciclul primar.
· Asigurarea avortului și contracepției gratuit pentru adolescenți.
Raportul Estrela a fost respins prin votul plenului, iar în locul lui a fost adoptată o rezoluție alternativă care arată în mod clar că problematica sănătății sexuale și a reproducerii, definirea limetelor protejării vieții umane și a educației sexuale sunt de competența statelor membre, conform principiului subsidiarității. Această rezoluție alternativă a fost votată cu 334 voturi pentru, 327 contra și 35 de abțineri.
Momentul propunerii acestui raport are o importanță deosebită pentru că arată faptul că toți cetățenii Uniunii Europene ar trebui să fie la curent cu astfel de propuneri lansate. O inițiativă de stopare a acestui demers a fost inițiată și semnată de 50 de mii de cetățeni.
Raportul Lunacek
Raportul Lunacek, denumit „Foaia de parcurs a UE împotriva homofobiei și discriminării pe motiv de orientare sexuală și identitate de gen” a reprezentat următoarea provocare puternică prin care s-a încercat promovarea agendei homosexuale în rândul țărilor membre. Inițiativa preia temele raportului Estrela la care adaugă definirea comportamentului homosexual ca fiind „normal”, legalizarea căsătoriilor homosexuale, permiterea adopției de astfel de „cupluri” etc. Problema este că sexualitatea, la modul general, este despărțită de scopul său biologic (procreația) și nu este văzută nici ca o expresie a iubirii în cadrul unei familii, ci propusă mai degrabă ca un act recreativ, un „drept” al oricui, care se poate manifesta oriunde și cu oricine. Principalele subiecte cuprinse în raportul Lunacek sunt:
· „Drepturile” persoanelor LGBTI.
· Asemănarea condiției unuei persoane homosexuale cu cea a unei persoane cu dizabilități sau de etnie rromă și dreptul lor la „tratament egal”.
· Căsătoriile homosexuale ar trebui recunoscute și de statele în care ele nu s-au legalizat.
· Protejarea persoanelor homosexuale de orice critică, de așa-zisul „hate speach”. Cu alte cuvinte nimeni nu are voie, în mod public, să dezaprobe comportamentul homosexual.
Chiar dacă raportul a fost votat cu 394 de voturi pentru și 176 de voturi împotrivă, consecințele nu sunt majore. Toate temele propuse în document au doar valoarea de recomadare și nu una legislativă în sine. Cu toate că agenda homosexuală europeană a fost încurajată, oamenii au arătat, prin semnarea petițiilor împotriva votării raportului, prin scrisorile trimise către europarlamentari, prin campania „Unul dintre noi”, că sunt preocupați de aceste subiecte și au învățat să solidarizeze împotriva pericolului acestor inițiative.
Raportul Zuber
Temele rapoartelor descrise anterior au fost reluate în luna martie a anului 2014 în documentul înaintat Parlamentului European de Cristina Zuber. Principalele probleme surprinse sunt:
· Finațararea avortului și contracepției din banii publici.
· Avortul este un „drept al femeii”.
· Impunerea „teoriei genului” în școli. Acest concept este o amenințare nouă pentru țara noastră, necesitînd o explicare mai amplă pentru ca publicul să înțeleagă pericolul său.
· Familia cu o compoziție „diversă”.
Din dorința de a promova drepturile femeii, acest raport reușește de fapt să o obiectivizeze acordându-i o așa-zisă „cotă de gen”. De asemenea suține ca educația pe care copii o primesc de la părinți (bazată pe principiiletradiționale) poate fi un impediment pentru realizarea în societate.
Rezultatul votului a fost de 289 de voturi pentru și 298 contra raport. Chiar dacă nu a fost acceptat diferența foarte mică arată că fiecare vot, al fiecărui eurodeputat, contează. Astfel, demersurile făcute de fiecare dintre noi (petițiile semnate, mesajele trimise, disiminarea informației etc.) sunt importante!
Raportul Tarabella
Ne aflăm, din nou, în fața unei noi provocări! Raportul Tarabella, care poartă denumirea „Progresul egalității între bărbați și femei în Uniunea Europeană în 2013” este o parte din puzzel-ul oferit de raportul Estrela și are ca obiectiv promovarea „dreptului la avort” printr-o rezoluție a Parlamentului European. Europarlamentarul belgian Marc Tarabella, readuce acum în față unul dintre subiectele principale ale raportului Estrela și anume „dreptul la avort”.
Prin acest document se încearcă convingerea Parlamentului European de a accepta următoarea dispoziție: „susținerea femeii care trebuie să aibă control asupra drepturilor ei sexuale și de reproducere, nu în ultimul rînd prin a avea acces liber la contracepție și avort; sprijinirea în consecință a măsurilor și acțiunilor pentru a îmbunătăți accesul femeilor la serviciile de sănătate sexuală și reproductivă și informarea deplină cu privire la drepturile lor și la serviciile disponibile; invitarea statelor membre și a Comisiei să pună în aplicare măsuri și acțiuni pentru a face oamenii conștienți de responsabilitățile lor pentru chestiunile sexuale și reproductive”.
Această propunere nu este în concordanță cu decizia pe care Parlamentul european a luat-o deja, plasând problema avortului în responsabilitatea statelor membre. Cu toate acestea dl. Tarabella a afirmat în cadrul întâlnirilor Comisiei Pentru Drepturile Femeii și a Egalității de Gen că este determinat să promoveze „dreptul la avort”.
Din nou cetățenii Uniunii Europene sunt chemați să apere principiul subsidiarității și să prevină Parlamentul European proaspăt ales de a nu adopta un raport care să includă „dreptul la avort”.
Raportul Tarabella a trecut de votul Comisiei pentru Drepturile Femeii și Egalitatea de Gen și va fi supus votului plenului Parlamentului European în luna martie.
Avem un cuvânt de mulțumire pentru europarlamentarii români care au votat în fiecare dintre aceste situații în favoarea susținerii valorilor tradiționale, valori care în istorie și-au demonstrat caracterul sănătos și avem încredere deplină că și în viitor vor proceda la fel.
Dragoş Bălinişteanu
Sursa: doxologia.ro