Hramul comunităţii noastre – 2015
Creştinilor de astăzi le place cuvântul „comunitate” care le aminteşte de cea mai veche istorie iudeo-creştină: Vechiul Testament este istoria unui trib din Orientul Mijlociu transformat în popor prin chemarea lui Dumnezeu. Prima grijă a Mântuitorului a fost să adune în jurul Său un grup de bărbaţi; iar Duhul Rusaliilor a creat Biserica, noul popor al lui Dumnezeu, o nouă comunitate: comunitatea creştină. Primii creştini au luat în serios acest apel comunitar, încât îşi împărţeau bunurile, se numeau între ei fraţi şi surori, îşi cereau iertare reciproc, astfel că aceia care îi vedeau puteau spune pe drept cuvânt: „Iată cât de mult se iubesc”. Desigur că această iubire a lor nu era perfectă, dar era mereu construită. În decursul istoriei Bisericii, în fiecare epocă, s-au găsit oameni, ca primii creştini, care au cerut de la Duhul Sfânt puterea de a forma şi a trăi în comunitate. Dar şi azi mulţi creştini răspund negativ la întrebarea: „Poate trăi un creştin singur?” Şi asta pentru că, în cadrul comunităţii lor, vor să arate că Evanghelia îi invită să împartă cu alţii bucuria.
Prilej de sărbătoare, din nou, pentru comunitatea românilor ortodocşi din Coslada, cu ocazia sărbătoririi ocrotitorului spiritual, Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul.
În compania unor oaspeţi de seamă, precum Preasfinţitul Ambrozie, episcopul Giurgiului, însoţit de distinşii săi colaboratori, consilierul administrativ al episcopiei, părintele Sabin Mâţ, şi părintele Ioan Emanuel Stuparu, protoiereul Bolintinului, şi a invitatelor din Grecia, Gherontissa Mariam Skorda şi monahia Macrina Pelekanou, ne-am adunat cu mic şi mare în biserica enoriei pentru a săvârşi Sfânta Liturghie. O celebrare solemnă, emoţionantă la care şi-au adus contribuţia toţi cei prezenţi.
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei, itinerarul spiritual s-a deschis duminică seara, 1 noiembrie 2015, cu slujba Paraclisului Sfântului Nectarie Taumaturgul, prilej cu care a fost prezentată cateheza ce a avut ca temă “Parohia – familia lui Dumnezeu”. Şi noi, creştinii din secolul al XXI-lea, care ne confruntăm cu greutăţi şi situaţii asemănătoare primilor creştini, suntem chemaţi să trăim dimensiunea comunitară a Bisericii, să fim o familie. Următoarele întrebări au fost desprinse din conţinutul ei: În ce măsură suntem conştienţi de faptul că a fi creştin înseamnă a trăi într-o comunitate creştină anume? În ce măsură cunosc realitatea din comunitatea parohială în care sunt membru? Ce sugestii aveţi pentru îmbunătăţirea vieţii parohiale, astfel încât parohia, biserica parohială să fie o familie? Ziua s-a încheiat cu vizionarea peliculei „Little Boy – Băieţelul (2015)”.
În săptămâna premergătoare hramului, în zilele de luni, miercuri şi vineri, au fost săvârşite Taina Spovedaniei şi Paraclisul Sf. Nectarie Taumaturgul. Sâmbătă dimineaţă, 7 noiembrie, în prelungirea Sfintei Liturghii, cei răposaţi au fost pomeniţi în cadrul parastasului de obşte, iar seara, începând cu ora 18.30, în cadrul slujbei vecerniei cu litie, au fost sfinţite 25 de icoane ale sfinţilor Patapie, Sava cel sfințit, David din Evia, Ioan Iacob de la Neamţ, Efrem Sirul, Ioan Damaschinul, Filumen, Ioan Rusul, Teodosie cel Mare, Procopie, Xenia, Sofia, Minodora, Teodora din Alexandria, Irina împărăteasa, Suzana, Tecla, Veronica, Varvara, Anisia, Paraschevi, Pelaghia, Daria, Alexie-omul lui Dumnezeu, Eftimie cel Mare.
Duminică dimineaţa, 8 noiembrie, de la ora 9.30, a fost celebrată Sf. Liturghie arhierească, prezidată de Preasfinţitul Episcop Ambrozie al Giurgiului. Răspunsurile la strană au fost date de Gherontissa Mariam Skorda şi protopsaltul parohiei, George Bucurică, în limbile română şi greacă. După Sfânta Liturghie, un Concert de muzică bizantină a fost susţinut de Gherontissa Mariam Skorda în biserica parohială, cuprinzând imnuri specifice sărbătorii, dar şi postului Naşterii Domnului care se apropie.
Moaştele Sfântului Arsenie Capadocianul, cu pomenirea la 10 noiembrie, au fost aduse şi aşezate la închinare de către episcopul Giurgiului, iar un veşmânt al Sfintei Parascheva cea nouă de la Iaşi a fost oferit comunităţii în dar.
Pentru onoarea de a fi prezenţi în parohie, părintele paroh, George Cimpoca, a oferit Preasfinţiei Sale, Episcopului Ambrozie, din partea comunităţii, o icoană a Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul. Acelaşi dar a fost oferit şi Gherontissei Mariam Skorda, precum şi Diploma de Excelenţă, pentru „dragostea şi pasiunea arătate în cultivarea şi promovarea frumuseţilor şi tainelor muzicii bisericeşti de inspiraţie bizantină, pentru extraordinara lucrare misionară, de sensibilizare a sufletelor prin melosul bizantin autentic, pentru a recepta mai bine Evanghelia şi a se împărtăşi de prezenţa lui Hristos, precum şi pentru prietenia caldă şi plină de afecţiune arătată poporului român„.
Preasfinţitul Ambrozie a oferit părintelui paroh distincţia “Vrednicia Vlăsceană”, pentru “osârdia şi lucrarea deosebită săvârşită pre slava Bisericii noastre,… nădăjduind că această cinstire va fi temei de sporire a râvnei pentru Biserica strămoşească”, cărţi, albume şi iconiţe, mulţumind familiei preotului, doamnei preotese, Gina Cimpoca, şi tuturor credincioşilor pentru căldura şi ospitalitatea cu care a fost întâmpinat, primit şi găzduit pe perioada şederii sale în Spania. Gherontissei Mariam Skorda i-a oferit în dar o icoană a Sfintei Parascheva.
Peste 400 de pachete cu hrană au fost pregătite şi împărţite credincioşilor prezenţi, de către membrii Consiliului şi Comitetului parohial. Agapa a încheiat prima parte a zilei.
La Sfânta Liturghie duminicală au asistat şi doamna Teresa González Ausín, consilier de Imigraţie şi Servicii Sociale, şi Domnul Agustín González Plasencia, din partea Primăriei Coslada.
În noaptea de duminică spre luni, 9 noiembrie, de la ora 23.30 a fost săvârşită slujba privegherii, urmată de Sfânta Liturghie, în cinstea Sfântului Nectarie, Mitropolitul Pentapolei, făcătorul de minuni, prezidată, ca şi în ziua precedentă, de Preasfinţitul Ambrozie, la care s-au adăugat ieromonahul Macarie Bărgăvanu, preoţii Sergiu Adrian Covaci şi Nicolae Olimpiu Biolan, de la Parohia “Întâmpinarea Domnului” din Mejorada del Campo şi pr. Grigorie Pană, fost slujitor al parohiei menţionate.
Din cuvintele de învăţătură ample şi bogate în înţelesuri duhovniceşti ale ierarhului invitat am înţeles că mărturia noastră personală, a comunităţii noastre, a familiei noastre, este foarte importantă pentru lumea de astăzi. Omul contemporan are nevoie mai mult de martori decât de învăţători, crede mai mult în experienţă decât în teorii. Mărturia vieţii creştine este forma cea dintâi şi de neînlocuit a misiunii. Mărturia evanghelică la care lumea este cea mai sensibilă este cea a atenţiei faţă de persoane şi a filantropiei faţă de cei săraci, de cei slabi şi de cei care suferă.
Uneori cuvintele nu sunt de ajuns pentru a explica un moment deosebit, alteori sunt de prisos. Ceea ce este sigur este faptul că toţi cei care au venit cu inima deschisă la sărbătoare au plecat cu ea plină de trăiri intense, suficiente pentru a continua “aventura” noastră duhovnicească împreună.
Alese mulţumiri Preasfinţiei Sale, Ambrozie, episcopul Giurgiului, şi Gherontissei Mariam Skorda. Mulţumiri tuturor celor care au pus umărul la organizarea sărbătorii, mulţumiri acelora care au contribuit la susţinerea materială a ei, şi nu în ultimul rând, mulţumiri Sfântului Nectarie pentru tot harul pe care îl mijloceşte la Dumnezeu pentru fiecare dintre noi. Să ajute Dumnezeu ca această sărbătoare să ni-l aducă pe ocrotitorul nostru sfânt mai aproape de noi, astfel încât să putem mărturisi lumii întregi credinţa noastră.
Prezbitera Gina Cimpoca
Foto: Prezbitera Gina Cimpoca