Parohia “Sf. Nectarie Taumaturgul” - Coslada (Spania)
Parroquia “San Nectario el Taumaturgo”-Coslada/Romanian Orthodox Parish "St. Nectarios, the Healer"-Coslada

Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei

Parohia "Sf. Nectarie Taumaturgul" - Coslada, Spania

Parroquia "San Nectario, El Taumaturgo" - Coslada

Romanian Orthodox Parish "St. Nectarios, The Healer" - Coslada

  • Prima pagina
  • Episcopul locului
  • Istoricul parohiei
  • Viaţa Sfântului Nectarie
  • Taine și ierurgii
    • Botezul
    • Cununia
    • Îndrumar de spovedanie
    • Parastasul
    • Spovedania
  • Familia preotului
  • Şcoala parohială
  • Programul liturgic
  • Contact
  • Español
12 august 2017

Duminica a X-a după Rusalii

admin_nec Uncategorized

Avem mai multe cazuri rostite în Sfintele Evanghelii de vindecări ale demonizaţilor de către Domnul nostru Iisus Hristos, mai târziu şi de către ucenicii Săi. Această demonizare a fost o realitate în vremea veche, dar din păcate este şi în vremea noastră. Pentru că diavolul are libertatea de a-şi face mendrele prin lume pentru ca Dumnezeu să ne încerce prin el. Nu să ne pedepsească! Ci să ne încerce şi să ne călească pentru viaţa de aici şi pentru viaţa de dincolo. Să ştiţi că şi necazurile când vin au un rol pedagogic.

Demonizările se fac şi astăzi. Nu este vorba de exorcisme. Este vorba de viaţa socială. E un duh rău care bântuie în toată Europa şi în toată lumea. Ştim asta din tot ceea ce citim, din ceea ce vedem, din ceea ce ascultăm. Războaie, răzmeriţe, nelinişte, tensiuni între popoare şi între oameni, calamitatea terorismului care este ceva absolut nou în istorie. Şi să nu spună nimeni că terorismul nu va schimba nimic din viaţa lor! Schimbă! A şi început să schimbe mentalităţile. Pe vremea comunismului ne suspectam unii pe alţii ca nu cumva cel care stă în faţa mea să fie un turnător la securitate. Acum, în deplină libertate, am ajuns să ne temem de vecinul care călătoreşte cu noi în acelaşi avion sau în acelaşi autobuz. Noi nu ştim dacă este încins cu bombe.

Se schimbă ceva în mentalitatea lumii. Şi se schimbă în rău. Începem să ne pierdem libertatea, pentru că ne pierdem libertatea interioară. Valorile se răstoarnă. Ceea ce a fost rău până acum începe să devină „bun”, ceea ce ştim că este urât începe să devină frumos, ceea ce ştim că este distrugător începe să devină constructiv şi aşa mai departe. Atenţie la istoria noastră şi la cei care o scriu! Atenţie la copiii noştri în şcoli şi la educaţia lor! Suntem părinţi şi responsabili! Nu-i lăsaţi doar pe seama celor ce cârmuiesc şcolile! Îi respectăm şi-i stimăm, dar şi ei sunt supuşi enormelor presiuni care, pur şi simplu, vor să ne depraveze copiii de la fragedă vârstă, încă din şcolile primare, sub basca unor programe de sănătate publică anti SIDA şi aşa mai departe.

Totul se face în numele binelui pentru că diavolul, când vrea să facă răul, invocă binele. Şi mai cu seamă îl face pe om să nu se mai ferească. Spunea cineva că cea mai mare viclenie a diavolului este aceea de a-i face pe oameni să nu creadă în el. Atunci când nu mai crezi în el, îşi poate face mendrele în voie. Nu diavolul urât şi înfiorător pe care-l vedem pe unele picturi, ci diavolul care lucrează nevăzut în noi, în sufletele noastre. Bântuie duhul rău peste noi. Popoarele parcă nu se mai înţeleg, oamenii parcă nu se mai înţeleg. Trăim în stres, care ne toacă nervii şi e gata să ne ducă spre ospiciu.

Dragii mei, păi dacă lumea este bântuită de duhul cel rău, trebuie să existe nişte refugii în care să ne regăsim noi înşine şi pe Dumnezeul de care avem nevoie. Iar acestea sunt bisericile. Intraţi în oricare dintre ele şi vedeţi zugrăviţi pe Mântuitorul Hristos – Dreptul Judecător, pe Maica Domnului rugătoare, pe sfinţi, pe sfinte. Este o altă lume, un alt univers. Este spaţiul în care nu te temi, este spaţiul credinţei, al nădejdii şi al curajului, al optimismului. Când cazi în genunchi în faţa unei icoane şi aprinzi eventual o lumânărică, rosteşti un nume, simţi că eşti în faţa lui Dumnezeu şi împreună cu Dumnezeu. Că El este cu tine şi că te ascultă. Rugăciunea nu este altceva decât un dialog între sufletul tău şi între Dumnezeu. Dacă tu îl întrebi, El îţi răspunde fără cuvinte, dar răspunsul se simte dacă rugăciunea este adevărată şi puternică şi stăruitoare. De aceea construim biserici, ca să nu-i lăsăm loc diavolului să-şi facă mendrele pe oriunde vrea el. Pentru că acolo unde biserica este deschisă este şi preot. Unde e preot e Liturghie, unde este Liturghie e Euharistie şi unde este Euharistie este Iisus Hristos. Dacă-L păstrăm pe Hristos şi calea noastră de acces deschisă către El, avem esenţialul. Celelalte vor veni mai târziu. Dar avem posibilitatea să ne rugăm.

Pentru că, dragilor, conştiinţa nu poate fi controlată de nimeni. Ceea ce este în sufletul tău şi ceea ce este în inima ta, când te-ai văzut în pat sub pătură, ţi-ai pus mâinile pe piept şi te-ai rugat, nu poate nimeni să te controleze şi să te oprească. Drumul între tine şi Dumnezeu se menţine deschis, dacă tu vrei să-l menţii deschis. Altfel, nu există putere omenească care să pună barieră între tine şi Dumnezeu. De aceea, când intraţi într-o biserică, intraţi într-un spaţiu care nu mai este al duhurilor rele, este spaţiul lui Dumnezeu, al lui Iisus Hristos.

Dacă veţi avea credinţă în voi cât un grăunte de muştar, veţi zice muntelui acestuia: Mută-te de aici dincolo, şi se va muta; şi nimic nu va fi vouă cu neputinţă.

Ştim că există unităţi de măsură pentru toate. Ştim că în sistemul internaţional lungimea se măsoară în metri, greutatea în newtoni (exprimarea greutăţii în kilograme îi cam supără pe oamenii de ştiinţă, deşi nu e chiar la îndemâna noastră să fim toţi fizicieni!), viteza în metri pe secundă, iar în kilograme, că tot am amintit, se măsoară masa. Însă plecând de aici, voiam să ajung la lectura de astăzi: care este unitatea de măsură pentru credinţă? Cum poţi măsura credinţa cuiva? Cum o poţi evalua? Cum o putem compara? etc.

Văzusem o fotografie pe facebook care m-a emoţionat şi m-a dus cu gândul la mame. Nu prea ştiam multe despre calculul durerii şi unitatea de măsură pentru durere – dolul, şi aparatul care măsoară intensitatea durerii – dolorimetru. În fotografie erau scrise aceste cuvinte: „Corpul uman poate suporta doar 45 dol de durere. Totuşi, în timpul naşterii, o mamă simte o durere de 57 dol. Această durere este echivalentă cu 20 de oase care se rup în acelaşi timp în corp”. Emoţionant acest gând care ne poartă cu mintea spre mamele noastre, spre durerile care le-au suportat pentru noi. Merită să înălţăm astăzi o rugăciune pentru ele şi să le mulţumim pentru acest mare dar al vieţii.

Revenind la măsurarea credinţei, lectura de astăzi ne arată binefacerile credinţei. Această virtute are o forţă deosebită în viaţa celor care este prezentă. Autorul Epistolei către evrei enumeră doar câteva minuni care vorbesc despre puterea credinţei. Alături de ele pune şi forţa care izvorăşte din credinţă atunci când cei drepţi sunt puşi la încercare. Psalmistul este atât de entuziasmat de darul credinţei şi de binefacerile ei încât proclamă: „Fericiţi sunt cei care se încred în Domnul”.

Cum am putea măsura credinţa? Ce putem spune despre credinţa autorilor sfinţi sau despre credinţa celor care sunt menţionaţi ca beneficiari ai credinţei? Îmi amintesc de o unitate de măsură „comparativă” menţionată de Iisus: „ Dacă veţi avea credinţă în voi cât un grăunte de muştar, veţi zice muntelui acestuia: Mută-te de aici dincolo, şi se va muta; şi nimic nu va fi vouă cu neputinţă.” (Mt 17, 20). Iar din alt loc, tot din evanghelie, ştim că grăuntele de muştar, atunci când este semănat în pământ, este mai mic decât toate seminţele de pe pământ, „dar după ce s-a semănat, creşte şi se face mai mare decât toate legumele şi face ramuri mari, încât sub umbra lui pot să sălăşluiască păsările cerului.” (Mc 4, 31-32).

Aşadar, o credinţă mică, foarte mică, cea mai mică, dar autentică, ar putea muta munţii, ar putea fi beneficiara tuturor harurilor. Chiar dacă este impresionant ce poate face o credinţă de dimensiunile unui grăunte muştar, nu putem spune că aceasta este unitatea de măsură cu care ne putem calcula credinţa. Ar fi imposibil de măsurat. Şi nici nu putem calcula după munţii sau copacii mutaţi din loc prin credinţa noastră. Nu o putem măsura nici prin minunile pe care le facem sau la care suntem martori. Unii văd zeci de minuni în fiecare zi (prin spitale, prin centre de cercetare, prin locurile de pelerinaj etc.) şi tot nu cred. Ba chiar avem şi exemplul grăitor din evanghelie: deşi au fost martori unei minuni, deşi Iisus i-a scăpat de o povară, ei nu vor să mai beneficieze de ajutorul lui şi-i cer să plece din ţinutul lor (Mc 5, 17).

Este greu de zis în ce ne-am putea măsura credinţa. În primul rând trebuie să o identificăm, să vedem dacă o avem. Apoi cred că fiecare îşi poate găsi unitatea de măsură potrivită sufletului propriu. Pentru unii unitatea de măsura este rugăciunea; pentru alţii faptele de milostenie trupească sau sufletească; pentru alţii participarea la Sfintele Taine, în special spovada şi împărtăşania; pentru alţii poate fi evanghelizarea: modul în care vorbeşte despre Dumnezeu şi-L mărturiseşte pe Hristos în faţa celorlalţi. Deşi sunt unităţi de măsură diferite, cred că toţi, absolut toţi, trebuie să ne măsurăm din când în când credinţa şi să verificăm dacă ea creşte. Nu cred că e atât de important câtă credinţă avem, pe cât de important este ca ea să crească, asemenea grăuntelui de muştar care devine mare, devine arbore ocrotitor şi adăpost pentru păsări. O credinţă care nu creşte sigur nu staţionează: credinţa nu are cum să rămână aceeaşi. Situaţia e simplă: creşte sau descreşte! Variantele credinţei sunt simple: creşte până se maturizează şi aduce roade bogate sau descreşte până dispare de tot.

Suntem la sfârşitul săptămânii şi începutul alteia. Să ne alegem o unitate de măsură a credinţei noastre şi să vedem cum se prezintă situaţia noastră. Putem face un grafic al credinţei în fiecare zi şi să vedem dacă şi cum creştem noi în credinţă. Şi asta nu doar astăzi, ci tot anul, ba chiar tot restul vieţii.

Paraclisul Maicii Domnului 13 august 2017 – Taina Sf. Maslu în comunitate

Articole pe același subiect

F7433713-6E32-483F-A168-FC1E1FE6D09E

Duhovnicești, Uncategorized

BETLEEMUL

4B936ACC-16EC-4629-96F8-AABA93970756

Parohie, Uncategorized

Pregătiți de Nașterea Domnului 2020

77C1E3B1-54AB-41CD-A593-83A30BDDAB15

Uncategorized

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΥΜΝΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Moaștele Sf. Nectarie
în biserica din Coslada


Moaștele Sf. Martiri din Hozeva
în biserica din Coslada




Moaștele Sf. Epictet și Astion
în biserica din Coslada




Tipărite în parohie

Statististici


free counters

Blogroll

  • Iconografo
  • Kalomiros.blogspot.com.es
  • L'atelier Saint Jean Damascene
  • L'Institut Saint-Serge
  • Mitropolia greaca Madrid
  • Monasterio virtual
  • Noi în Spania
  • Occidentul românesc
  • Paso a paso en la Ortodoxia
  • Pro Ortodoxia

Atitudine ortodoxă

  • Fericiţi cei prigoniţi
  • Laurenţiu Dumitru
  • ProVita
  • ProVita Craiova
  • Rafael Udrişte
  • Război întru Cuvânt
  • Razvan Codrescu
  • Savatie Baştovoi
  • Sceptik
  • Viaţa la ţară

Resurse ortodoxe

  • Biblia ortodoxă
  • Biblioteca (ortodoxie.3x.ro)
  • Biblioteca mănăstirii Săraca
  • Biblioteca teologică digitală
  • Biblioteca viostil
  • Coleţia de paterice
  • Doxologia
  • Enciclopedia ortodoxă
  • Harta mănăstirilor
  • Mărturisitor ortodox
  • Materiale provita
  • OrtodoxMedia
  • Servicios y Oraciones
  • Sfaturi ortodoxe
  • Sinaxarul (audio)
  • Tâlcuirea Psaltirii
  • Tezaurul ortodox
  • Vieţile sfinţilor

Femeia şi mama ortodoxă

  • Casa părintească
  • Dăruind vei dobândi
  • Din pridvor
  • Femeia creştină
  • Gândeşte frumos
  • Hristos împărtăşit copiilor
  • La pieptul mamei
  • Orthodox education
  • Picuri de rouă
  • Un colţişor de rai

Utile

  • athoscollection.ro
  • bluartdesign.bizoo.ro
  • icoaneortodoxe.com.ro
  • Însemne ortodoxe
  • magazinortodox.ro
  • skiadopoulosbros.gr
  • vesminte-mithra.ro
  • vesmintepreotesti-iasi.ro
  • www.amro.ro
  • www.art-mobirel.ro
  • www.artborder.gr
  • www.arttiffany.ro
  • www.bingbeng.ro
  • www.brodart.ro
  • www.churchitems.gr
  • www.clopote.md
  • www.clopote.ro
  • www.clopoteblotor.ro
  • www.cusutsibrodat.ro
  • www.dimbales.com
  • www.dixibijou.ro
  • www.evagelidisilias.gr
  • www.gallerybyzantium.com
  • www.geritrading.ro
  • www.ierorafeio.gr
  • www.iletrade.ro
  • www.jianuart.ro
  • www.landau.ro
  • www.lidar.ro
  • www.marmovest.ro
  • www.maryhit.com
  • www.mobilier-biserici.ro
  • www.msfc.ro
  • www.orthodoxmall.eu
  • www.pantex.ro
  • www.profiart.ro
  • www.reinvierea.ro
  • www.studio-vitralii.ro
  • www.stzosima.com
  • www.tarobrod.ro
  • www.textor-textiles.ro
  • www.textor.ro
  • www.theiconart.gr
  • www.ttc-stoffe.ro
  • www.vesminte.com
  • www.vesminte.ro
  • www.vesmintepreotesti.com
  • www.vesnavestments.com
  • www.xaxiras.com

Caută în site

Categorii articole

  • Album foto
  • Antiecumenism
  • Anunțuri
  • Articole și resurse în limba spaniolă
  • Atitudine
  • Audio
  • Cântări
  • Cărţi
  • Din Spania
  • Duhovnicești
  • Organizare
  • Parohie
  • Predici la Duminici și Sărbători
  • Program
  • Provita
  • Sfântul Nectarie
  • Știri și evenimente
  • Uncategorized
  • Viața parohiei
  • Video
  • Viețile Sfinților

Adresa parohiei şi programul liturgic

Adresa: Coslada, Calle del Ferrocarril 21-23

Programul liturgic săptămânal:

Luni:
09.00 – Paraclisul MD Prodromiţa.

Marţi:
09.00 – Paraclisul Sf. Ioan Botezătorul.

Miercuri:
08.00 – Taina Spovedaniei;
09.00 – Paraclisul Sf. Nectarie;
10.00 – Taina Spovedaniei.

Joi:
09.00 – Paraclisul Sf. Ioan Rusul

Vineri:
08.00 – Taina Spovedaniei;
09.00 – Paraclisul Maicii Domnului;
10.00 – Taina Spovedaniei.

Sâmbătă:
08.00 – Taina Spovedaniei;
09.00 – Paraclisul Sf. Mucenic Gheorghe;
10.00 – Taina Spovedaniei.
15.30 – Taina Spovedaniei şi Vecernia.

Duminică:
08.30 – Sfânta Liturghie.

În zilele praznicelor împărăteşti sau de pomenire a sfinţilor din timpul săptămânii, Sfânta Liturghie se săvârşeşte dimineaţa, potrivit programului anunţat în duminica dinaintea sărbătorii.

Paroh, Pr. George Cimpoca

Telefon: 677. 275. 236

Arhiva articolelor

  • ianuarie 2021 (11)
  • decembrie 2020 (39)
  • noiembrie 2020 (19)
  • octombrie 2020 (18)
  • septembrie 2020 (19)
  • august 2020 (30)
  • iulie 2020 (38)
  • iunie 2020 (41)
  • mai 2020 (12)
  • aprilie 2020 (37)
  • martie 2020 (25)
  • februarie 2020 (24)
  • ianuarie 2020 (28)
  • decembrie 2019 (28)
  • noiembrie 2019 (32)
  • octombrie 2019 (37)
  • septembrie 2019 (35)
  • august 2019 (19)
  • iulie 2019 (20)
  • iunie 2019 (37)
  • mai 2019 (53)
  • aprilie 2019 (38)
  • martie 2019 (31)
  • februarie 2019 (43)
  • ianuarie 2019 (56)
  • decembrie 2018 (37)
  • noiembrie 2018 (36)
  • octombrie 2018 (25)
  • septembrie 2018 (31)
  • august 2018 (13)
  • iulie 2018 (43)
  • iunie 2018 (49)
  • mai 2018 (58)
  • aprilie 2018 (72)
  • martie 2018 (77)
  • februarie 2018 (67)
  • ianuarie 2018 (77)
  • decembrie 2017 (45)
  • noiembrie 2017 (41)
  • octombrie 2017 (76)
  • septembrie 2017 (64)
  • august 2017 (50)
  • iulie 2017 (96)
  • iunie 2017 (50)
  • mai 2017 (38)
  • aprilie 2017 (58)
  • martie 2017 (72)
  • februarie 2017 (43)
  • ianuarie 2017 (39)
  • decembrie 2016 (52)
  • noiembrie 2016 (38)
  • octombrie 2016 (60)
  • septembrie 2016 (66)
  • august 2016 (33)
  • iulie 2016 (33)
  • iunie 2016 (66)
  • mai 2016 (62)
  • aprilie 2016 (56)
  • martie 2016 (52)
  • februarie 2016 (59)
  • ianuarie 2016 (58)
  • decembrie 2015 (53)
  • noiembrie 2015 (35)
  • octombrie 2015 (62)
  • septembrie 2015 (40)
  • august 2015 (76)
  • iulie 2015 (77)
  • iunie 2015 (69)
  • mai 2015 (77)
  • aprilie 2015 (72)
  • martie 2015 (118)
  • februarie 2015 (108)
  • ianuarie 2015 (72)
  • decembrie 2014 (62)
  • noiembrie 2014 (76)
  • octombrie 2014 (87)
  • septembrie 2014 (109)
  • august 2014 (94)
  • iulie 2014 (66)
  • iunie 2014 (103)
  • mai 2014 (110)
  • aprilie 2014 (104)
  • martie 2014 (149)
  • februarie 2014 (99)
  • ianuarie 2014 (128)
  • decembrie 2013 (113)
  • noiembrie 2013 (85)
  • octombrie 2013 (103)
  • septembrie 2013 (152)
  • august 2013 (128)
  • iulie 2013 (113)
  • iunie 2013 (79)
  • mai 2013 (53)
  • aprilie 2013 (51)
  • martie 2013 (53)
  • februarie 2013 (76)
  • ianuarie 2013 (81)
  • decembrie 2012 (53)
  • noiembrie 2012 (50)
  • octombrie 2012 (76)
  • septembrie 2012 (45)
  • august 2012 (53)
  • iulie 2012 (50)
  • iunie 2012 (46)
  • mai 2012 (70)
  • aprilie 2012 (38)
  • martie 2012 (52)
  • februarie 2012 (60)
  • ianuarie 2012 (64)
  • decembrie 2011 (66)
  • noiembrie 2011 (49)
  • octombrie 2011 (64)
  • septembrie 2011 (60)
  • august 2011 (64)
  • iulie 2011 (54)
  • iunie 2011 (52)
  • mai 2011 (49)
  • aprilie 2011 (31)
  • martie 2011 (42)
  • februarie 2011 (44)
  • ianuarie 2011 (41)
  • decembrie 2010 (42)
  • noiembrie 2010 (46)
  • octombrie 2010 (43)
  • septembrie 2010 (44)
  • august 2010 (46)
  • iulie 2010 (37)
  • iunie 2010 (62)
  • mai 2010 (34)
  • aprilie 2010 (28)
  • martie 2010 (35)
  • februarie 2010 (54)
  • ianuarie 2010 (49)
  • decembrie 2009 (59)
  • noiembrie 2009 (60)
  • octombrie 2009 (70)
  • septembrie 2009 (69)
  • august 2009 (55)
  • iulie 2009 (51)
  • iunie 2009 (62)
  • mai 2009 (49)
  • aprilie 2009 (30)
  • martie 2009 (13)
  • februarie 2009 (35)
  • ianuarie 2009 (38)
  • decembrie 2008 (24)
  • noiembrie 2008 (9)
  • octombrie 2008 (7)
Parohia “Sf. Nectarie Taumaturgul” - Coslada (Spania)
  • Prima pagina
  • Episcopul locului
  • Istoricul parohiei
  • Viaţa Sfântului Nectarie
  • Taine și ierurgii
    • Botezul
    • Cununia
    • Îndrumar de spovedanie
    • Parastasul
    • Spovedania
  • Familia preotului
  • Şcoala parohială
  • Programul liturgic
  • Contact
  • Español
Adresa bisericii parohiale: Calle del Ferrocarril
nr. 21-23, Coslada
Telefon: 0034.677 275 236