Sfinții Trei Ierarhi
Astăzi în calendarul bizantin este sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Ioan Hrisostom și Grigore Teologul.
Vasile cel Mare și Grigore Teologul au fost prieteni și au făcut parte din așa numitul grup al sfinților capadocieni, teologi de geniu, originari din Capadocia (în Turcia de astăzi) care au avut un rol cheie în formularea teologiei trinitare, în apărarea hristologiei, în nașterea pneumatologiei și antropologiei teologice din secolul al IV-lea.
Ioan Hrisostom nu a fost atât un mare teolog, ci un mare și curajos predicator, un păstor de suflete atent la viața morală a credincioșilor săi. Curajul său, forța predicilor sale, i-au atras atât depunerea din scaun și exilul, cât și gloria ulterioară.
Sunt cinstiți împreună și ca o amintire a acelei epoci particulare din istoria Creștinismului, în care credința trăită era nu un obicei de duminică ci un mod de viață, iar teologia nu era o disciplină academică ci o preocupare cotidiană, o pasiune a omului de pe stradă.
Chiar unul din cei trei Ierarhi povestea în una din predicile sale, ironizând predispoziția spre teologie și alunecările spre erezie ale constantinopolitanilor: ”Acest oraș este plin de meșteșugari și sclavi care toți sunt mari teologi și predică în atelierele lor și pe străzi. Dacă voiți să vi se schimbe de către un bărbat o monedă de argint, acesta vă va învăța prin ce se deosebește Tatăl de Fiul; dacă întrebați de prețul unui codru de pâine, vi se va da drept răspuns că Fiul este mai mic decât Tatăl, și la întrebarea dacă pâinea s-a copt, vi se va replica în schimb că Fiul s-a întrupat din nimic.”
Râdea Grigore Teologul de constantinopolitani și teologia ca hobby, dar parcă era mai bine așa decât ceea ce vedem acum în orașele noastre, unde chiar și cei ce merg la biserică nu mai au habar nu de teologie, dar nici măcar de ceea ce cred.
Bogdan Duca