22 noiembrie – Sfânta Muceniţă Cecilia, protectoarea muzicienilor, a compozitorilor, cântăreţilor, lutierilor şi poeţilor
Născută într-o familie nobilă din Roma, Sfânta Cecilia a crezut în Domnul nostru Iisus Hristos și i-a făgăduit fecioria ei. Căsătorită fără voia ei cu un tânăr nobil, pe nume Valerian, îl convinge să-i respecte votul, iar acesta îi repectă dorința, ba mai mult, se leapădă de credința păgână și este botezat de către episcopul Urban. Momentul acesta este urmat de descoperirea minunată a vederii îngerului păzitor al Ceciliei și de primirea din partea lui a câte unei cununi de crini și trandafiri, împreună cu soția sa. Aceste cununi urmau să fie văzute doar de cei care aveau viață sfântă în Hristos.
Dragostea lui Valerian față de fratele său, Tiburtie, îl face pe acesta din urmă să se încreștineze și el, ajungând la o astfel de înălțime duhovnicească încât vorbea cu îngerii și primea sfaturi de la ei.
Sfânta Cecilia s-a devotat deplin slujirii lui Hristos, astfel că face multă milostenie, iar casa ei o transformă în biserică, în ea fiind botezați peste 400 de creștini.
Vestea faptului că Cecilia este creștină a ajuns la urechile prefectului Almachio, persecutor al creștinilor. Mai întâi au fost prinși Valerian și Tiburtie, obligându-i să jertfească zeilor, dar pentru refuzul lor au fost decapitați, în mare grabă, ca să nu dispară averea lor. Dar toată graba a fost în zadar, căci Cecilia făcuse pomană toată averea lor. Auzind acestea, prefectul a ordonat ca Cecilia să fie ținută în baia casei sale timp de trei zile, sperând în moartea ei. Dar îngerul o păzea, astfel că după cele trei zile ea se afla tot nevătămată. Următoarea modalitate de execuție a fost decapitarea, dar nici aceasta nu a reușit, deoarece trei lovituri de sabie nu au fost suficiente pentru decapitarea sfintei. Potrivit legilor romane, trebuia lăsată. Mai trăiește trei zile, timp în care lasă casa ei comunității creștine din Roma, iar apoi trece la cele veșnice, bucuroasă de a-și da viața trecătoare în schimbul celei veșnice. Moartea ei a avut loc în data de 22 noiembrie, posibil în anul 232.
Ea a fost îngropată în catacombele Calixto, unde va fi găsită de către episcopul Pascual I al Romei, în anul 821. Trupul ei a fost găsit nestricat și izvorâtor de bună mireasmă.
După găsirea trupului neputrezit al Sfintei Cecilia, va fi așezat în biserica zidită pe locul fostei ei case, locul unde a și murit.
Ultima expunere publică a Sfintei Cecilia se va face cu ocazia sărbătorii ei din 22 noiembrie 1599, moment din care va fi închisă într-un sarcofag de piatră și asezată în cripta bisericii Santa Cecilia din Trastevere, Roma, alături de moaștele Sfinților Valerian și Tuburtie.
Tot acum, sculptorul Stefano Maderna(1576-1636), văzând trupul neputrezit al Sfintei, va realiza o sculptură în marmură cu poziția în care se afla corpul ei, statuie ce se află într-un baldachin de sub altarul bisericii Santa Cecilia din Roma, situat deasupra capelei în care se găsesc moaștele Sfintei Cecilia. Capul ei a fost pus într-o raclă de argint și păstrat într-o altă biserică din Roma, a Celor patru Sfinți Încoronați.
Sfânta Cecilia, ocrotitoarea orașului Lleida
Primăria orașului Lleida a făcut o făgăduință Sfintei Cecilia și și-a luat-o ca patroană. Originea votului făcut Sfintei Cecilia trebuie situat în jurul anului 1640, când Catalunia era în război contra regelui Filip IV, numit războiul Segadors (Secerătorii), care va dura până în anul 1649.
În anul 1643, leridanii îl acceptaseră pe rege, dându-și seama că era mai rău să lase intrarea francezilor. Orașul lupta contra francezilor care subjugaseră Lleida în două ocazii, cea mai cunoscută fiind cea de Sfânta Cecilia. În 21 noiembrie 1643, când părea sigură victoria francezilor, în momentul în care canonicii catedralei Seu Vella cântau vecernia sărbătorii Sfintei Cecilia, trupele franceze s-au retras. Lleida a văzut mâna Sfintei Cecilia în aceste fapte și pentru aceasta, Primăria se decide a o sărbători pe Sfânta Cecilia și a o lua ca protectoare. În 24 noiembrie 1948, șeful Poliției locale, Fernando Puertas va solicita către Primărie ca să o aibă pe Sfânta Cecilia ca patroană și protectoare și așa a fost.