De Crăciun sărbătorim Nașterea Domnului!
La prima lectură, titlul acestui editorial pare redundant, în sensul că cititorul se așteaptă ca toată lumea să știe că de Crăciun sărbătorim Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos.
Este o informație în principiu cunoscută de toată lumea, dar, din păcate, conștientizată și trăită de tot mai puțini dintre cei care poartă prin botez numele de creștin. Există sigur cazuri, și sperăm să fie izolate, în care unii nu știu ce prăznuim de Crăciun, sau cred că această sărbătoare este a lui Moș Crăciun, a bradului, a cumpărăturilor sau o sărbătoare de iarnă și atât. Și aceasta deoarece, cu mai bine de o lună înainte de sărbătoarea Crăciunului, pe toate canalele media se propagă ideea cumpărăturilor, a darurilor aduse de Moș Crăciun, a bradului frumos împodobit, și doar accidental mai apare și Cel Care trebuie să fie în prim-planul sărbătorii, Domnul nostru Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, fiindcă nașterea Lui și nu a altcuiva o serbăm.
În era consumismului agresiv în care trăim, accentul s-a mutat de pe Persoana Fiului lui Dumnezeu pe daruri, cumpărături și mai ales petreceri. Oamenii se pregătesc pentru această sărbătoare din punct de vedere material și când să trăiască bucuria Crăciunului rămân captivi petrecerilor, care nu îi introduc decât într-un pre-revelion și nu în bucuria adusă lumii de Nașterea lui Iisus Hristos.
Creștinul, în ziua Nașterii Domnului, care este Crăciunul, merge în casa Domnului, biserica, unde se întâlnește cu Mântuitorul Iisus Hristos, prezent în chip euharistic la Sfânta Liturghie, împărtășindu-se cu El prin Sfintele Taine după ce mai înainte s-a pregătit prin post și spovedanie pentru a-L primi pe Hristos în peștera plină de lumină a sufletului său. Apoi, după Liturghie, creștinul continuă bucuria euharistică prin sărbătoare, pe care o trăiește alături de cei dragi în casa sa, ca o prelungire a luminii Betleemului adusă de Liturghia de Crăciun.
Strămoșii noștri ne-au învățat adevărurile credinței noastre prin frumoasele colinde tradiționale românești: „Azi cu strămoșii cânt în cor,/ Colindul sfânt și bun…”. Este sfânt și bun colindul pentru că vestește: „Astăzi S-a născut Hristos,/ Mesia chip luminos/ Lăudați și cântați,/ Și vă bucurați!”. Sărbătorim Crăciunul pentru că este ziua în care „S-a născut Cel făr’ de-nceput / Cum au zis prorocii”, Domnul nostru Iisus Hristos, adevăr de credință vestit astfel de colindele noastre: „Steaua strălucește/ Și lumii vestește/ Că astăzi Curata/ Preanevinovata/ Fecioara Maria/ Naște pe Mesia”.
Acestea sunt doar câteva strofe din inegalabilele colinde românești, care ne mărturisesc adevărul că în peștera Betleemului S-a născut Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, Mântuitorul lumii. Adevăr pe care, alături de moșii și strămoșii noștri, îl mărturisim de 2.000 de ani și în țara noastră, prin cuvintele imnografului inspirat: „Nașterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii Lumina cunoștinței; că întru dânsa cei ce slujeau stelelor, de la stea s-au învățat să se închine Ție, Soarelui dreptății, și să Te cunoască pe Tine, Răsăritul cel de sus, Doamne, slavă Ție”.
Pr. Ciprian Florin Apetrei
Sursa: ziarullumina.ro