Hramul Parohiei Coslada
La invitaţia Preasfinţitului Părinte Episcop Timotei al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, şi a părintelui George Cimpoca, parohul comunităţii românilor ortodocşi din municipiul Coslada (Madrid), Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a participat în Duminica a 25-a după Rusalii (a Samarineanului milostiv), 10 noiembrie ac, la hramul parohiei româneşti închinată Sfântului Nectarie Taumaturgul.
Întreaga sărbătoare a stat sub semnul bucuriei şi al gratitudinii. Celebrarea hramului exprimă înainte de toate bucuria comuniunii şi a apartenenţei credincioşilor la comunitate, o enorie nici mică, nici mare, dar vie. În acelaşi timp, celebrarea a fost şi momentul exprimării mulţumirii şi a recunoştinţei pentru purtarea de grijă a lui Dumnezeu, Care a inspirat şi a făcut posibilă, după după momente grele de încercare, amenajarea unui nou locaş de închinare, punte între cer şi pământ, o nouă scară a lui Iacob pe care vor urca rugăciunile, aspiraţiile, bucuriile, necazurile credincioşilor, prin mijlocirea sfântului ocrotitor, Nectarie Taumaturgul.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a menţionat că dacă ar fi să ne întrebăm: „Ce ne învaţă astăzi, Hristos? Sau ce anume aşteaptă El acum de la noi?” răspunsul e unul singur: să ne găsim sau să ne regăsim aproapele. Să trecem de la teorie, de la cunoaşterea legii, la împlinirea ei. Aproapele nu ne sunt doar rudele, prietenii, cunoscuţii şi binefăcătorii. Aproape ne este oricine are nevoie de noi. Aproapele e mereu lângă noi. Şi astăzi sunt lângă noi oameni în agonie. La tot pasul poţi întâlni un muribund în agonie sufletească, spirituală sau trupească, fizică sau economică ori sentimentală etc. Din ce în ce mai mulţi oameni în agonie şi din ce în ce mai puţini samariteni milostivi, oameni care să se oprească şi să ajute, să facă binele minim necesar. Ştirile pe care le primim frecvent sunt pline de oameni care cad în mâinile tâlharilor. Poate corect ar fi să spunem că sunt pline de mâini de tâlhar care trag oamenii în jos, spre mizerie şi moarte. Mâinile de tâlhar care fac astăzi rău sunt regăsite sub diferite chipuri: hoţie, înşelăciune, trădare, demagogie, ipocrizie etc. Nu ai cum să nu te uimeşti şi să te întrebi: oare cum e posibil? Oare nu suntem toţi oameni? De ce ne facem rău unii altora? Un om a căzut în mâinile tâlharilor, spune evanghelia acestei zile. Dar vine imediat şi vestea bună: un alt om l-a văzut şi i s-a făcut milă de el şi l-a scos din mâinile tâlharilor, din ghearele morţii. În cuvinte scurte, dar cuprinzătoare, au fost conturate apoi evenimentele importante ale vieţii sfântului Nectarie, model pentru toţi creştinii din toate timpurile.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa a transmis credincioşilor prezenţi binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a mulţumit Preasfinţitului Părinte Timotei pentru invitaţie, felicitându-l pe părintele paroh pentru misiunea desfăşurată timp de aproape 13 ani în Regatul Spaniei. Acestuia i-a oferit, ca binecuvântare şi în semn de apreciere, distincţia eparhială “Crucea Sfântului Apostol Andrei pentru clerici”.
Mulţumirile părintelui paroh, diplomele şi distincţiile oferite ajutătorilor şi binefăcătorilor, agapa pregătită prin grija doamnei preotese şi a membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, au rotunjit în mod binecuvântat ziua, în încheierea căreia Înaltpreasfinţitul Părinte Casian şi-a exprimat încă o dată încrederea că fiii şi fiicele „Grădinii Maicii Domnului” vor continua să fie parte din aceeaşi familie, atât în momentele de rugăciune, cât şi în cele de voie bună, în comuniune cu cei care ne sunt alături sau la mii de kilometri distanţă, precum şi cu cei care au ajuns deja la Tatăl şi se roagă pentru noi, părinţii şi strămoşii noştri.
Prezbitera Gina Cimpoca