Parohia “Sf. Nectarie Taumaturgul” - Coslada (Spania)
Parroquia “San Nectario el Taumaturgo”-Coslada/Romanian Orthodox Parish "St. Nectarios, the Healer"-Coslada

Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei

Parohia "Sf. Nectarie Taumaturgul" - Coslada, Spania

Parroquia "San Nectario, El Taumaturgo" - Coslada

Romanian Orthodox Parish "St. Nectarios, The Healer" - Coslada

  • Prima pagina
  • Episcopul locului
  • Istoricul parohiei
  • Viaţa Sfântului Nectarie
  • Taine și ierurgii
    • Botezul
    • Cununia
    • Îndrumar de spovedanie
    • Parastasul
    • Spovedania
  • Familia preotului
  • Şcoala parohială
  • Programul liturgic
  • Contact
  • Español
24 decembrie 2019

Haina primită în noaptea Crăciunului

admin_nec Uncategorized

Vederea este simţul cel mai perceptiv, ea îţi dă experienţa cea mai stabilă. Nu spunem fiecare dintre noi, atunci când vrem să convingem pe cineva de un lucru, cuvintele: „Am văzut cu ochii mei!”? În Vechiul Testament, Moise a cerut pe Muntele Sinai să vadă faţa lui Dumnezeu. Iar în Noul Legământ, chiar după Înviere, Apostolul Toma a replicat celor care doreau să-l încredinţeze de ridicarea din morţi a Mântuitorului şi care-i spuneau: „Am văzut pe Domnul!”, zicându-le: „Dacă nu voi vedea în mâinile Lui semnul cuielor, nu voi crede”. Şi ce este credinţa? Credinţa, spunea un părinte grec îmbunătăţit, Nicolae Koghionis, înseamnă să vezi soarele în miezul nopţii. Povestea de Crăciun ne vorbește în acest an despre convertirea unui tânăr din Belarusul comunist al secolului trecut.

Serghei era un adolescent aflat în ultimul an la un colegiu de prestigiu din Minsk. Primul trimestru din clasa a XII-a se terminase. Veniseră rezultatele ultimelor teste şi băiatul nostru se grăbea să prindă trenul spre casă. Picioarele lui se afundau în zăpadă şi lăsau în urmă o linie întreruptă şi confuză. Era atât de vesel, deşi în Belarusul comunist al anilor ’80 nu prea existau motive de bucurie pentru provincialii care locuiau în capitala ţării, în afara revederii celor dragi de acasă şi a rezultatelor bune obţinute la învăţătură. Serghei rămăsese la Minsk până în Ajunul Crăciunului pentru a se întâlni cu nişte prieteni, dar şi aceştia, ca şi el, plecau să petreacă ultimele zile din an alături de familiile lor. Era aşadar în noaptea Crăciunului şi cu toată graba lui de a ajunge acasă, într-un orăşel din nordul ţării, toată bucuria lui Serghei de a se întâlni cu părinţii şi bunicii lui s-a transformat într-un chin de neînchipuit. Trenul s-a defectat, astfel că liceanul a trebuit să schimbe ruta, luând autobuzul, care, din cauza drumurilor blocate de zăpadă, l-a lăsat într-o localitate aflată la câţiva kilometri de orăşelul natal.

Când crezul tău nu se verifică în realitate, eşti întemeiat pe neadevăruri

Băiatul nu putea străbate pe jos drumul pentru că lapoviţa era atât de intensă, încât nu se mai vedeau nici indicatoarele rutiere de pe marginea şoselei.

Serghei nu ştia pur şi simplu unde se află. Nu fusese niciodată în acel cartier şi voia să afle calea cea mai scurtă pentru a nimeri drumul cel bun. Dar iată că vreo cinci-şase persoane se apropiară de el şi intrară într-o clădire alăturată ce părea a fi o biserică. Serghei nu intrase în viaţa lui în biserică şi nici nu ştia ce se face acolo. Ştia doar că unele femei bătrâne, „habotnice”, cu idei şi haine ciudate, se adună acolo, poate chiar ilegal, pentru a submina statul. Aceste lucruri îi fuseseră băgate în cap la şcoală. Orice contact cu biserica îl punea într-o postură proastă, ca să nu spun periculoasă de-a dreptul.

Aşa că Serghei trebuia să plece din curtea bisericii cât mai repede. Dar în loc să facă stânga-împrejur, ca magnetizat, a intrat încet-încet în biserică. Era un străin printre străini. Dar ciudat, nimeni nu s-a întors să-l privească şi nu s-a arătat deranjat că intrase. Liniştea şi seriozitatea îi făceau pe toţi cei prezenţi foarte concentraţi la ceea ce se petrecea acolo. Oamenii plini de bucurie psalmodiau într-un cor polifonic: „Câţi în Hristos v-aţi botezat, în Hristos v-aţi şi îmbrăcat”. Pe toată durata Liturghiei, Serghei nu a auzit nici un cuvânt împotriva sistemului politic, oricât s-a străduit. Voia să aibă un alibi dacă l-ar fi pârât cineva pentru prezenţa lui acolo. Însă nimic nu era suspect, nimic viclean. Preotul vorbea despre iubire, pocăinţă şi iertare, despre înţelegerea şi jertfa necesare pentru ca un suflet să se mântuiască. Întreaga iconografie de pe pereţi transmitea sufletului o pace adâncă.

Serghei începuse să se îndoiască în sufletul său de ceea ce învăţase despre Biserică şi creştini, în general, la şcoală.

Chinuitoarele întrebări

Spre sfârşitul slujbei, toţi au primit dintr-un vas de metal ceva cu o linguriţă, apoi, la scurt timp, au plecat spre casele lor. A plecat şi Serghei. Zăpada se oprise.
Mijeau zorii unei noi dimineţi. Ajuns acasă, părinţii s-au bucurat de venirea lui, dar, văzându-l obosit, l-au lăsat să se odihnească. Însă liceanul plecat de curând din Minsk nu reuşea deloc să adoarmă. Se răsucea în pat ca un titirez şi scenele din biserică îi treceau prin faţa ochilor străpungându-i inima: „Câţi în Hristos v-aţi îmbrăcat…” Dar cum şi cine s-a îmbrăcat în Hristos? Este Hristos vreo haină? Hmmm… Chinuitoare întrebări.

Serghei era plin de frământări. Cum de lăsase ca toate acele gânduri să-i străbată mintea? Cum de se clatină acum din temelii toate cele considerate ştiute, sigure şi de la sine înţelese?

Adolescentul voia să se convingă că ceea ce văzuse cu o noapte în urmă nu erau închipuiri. A doua zi, i-a lăsat pe părinţi să plece la serviciu, căci în URSS, din care făcea parte şi Republica Sovietică Belarus, de sărbători se muncea, şi schimbându-şi hainele s-a dus, asemenea unui detectiv, în biserica vizitată în ajun. S-a aşezat într-un colţ unde lumina nu era foarte puternică şi a început să privească curios fiecare lucru, pereţii, icoanele, oamenii, tot. Surpriză, era din nou aceeaşi ceremonie.

„Voiam să văd, adică… să ştiu”

La sfârşit, toţi treceau prin faţă, se închinau la icoane, le sărutau şi făceau plecăciuni înaintea lor, după care sărutau mâna preotului care-i miruia şi plecau. Serghei nu ştia cum să procedeze. Voia să plece, dar cum? Fără plecăciune, fără semnul crucii… Ar fi dat de bănuit. Voia să rămână ultimul. Dar nu a apucat, pentru că preotul văzându-l i-a spus: „Bine-ai venit, fiule. Cu ce ţi-aş putea fi de folos?” Serghei încremenise. Fusese descoperit. Trebuia să spună ceva, fiindcă privirea celui care-i vorbise îl ţintuia plină de siguranţă. Aşa că a îngăimat derutat: „Voiam să văd, voiam, adică întâmplător, aşa… să ştiu”.

Preotul a simţit că băiatul se pierduse cu firea, aşa că l-a poftit în biroul său aflat într-o cămăruţă din lateralul bisericii. „Spune-mi, tinere, ce n-ai înţeles, ce te-a impresionat din cele văzute şi auzite?“

În cancelaria bisericii era destul de răcoare, dar pe Serghei îl trecuseră transpiraţiile. „Toate. Toate şi nimic, a răspuns liceanul. Adică…” „Din cele de azi sau din cele de ieri?”, a continuat preotul cu blândeţe, dar şi cu o statornicie dezarmantă şi dibace care descuia inimile încuiate. Serghei era şah-mat, dar încet-încet s-a liniştit. După ce a mai discutat un timp cu preotul, acesta i-a dăruit o carte şi i-a spus că e pregătit şi îl aşteaptă să discute despre orice nedumerire sau problemă întâmpinată pe parcurs. Începuse trimestrul al doilea de şcoală, dar discuţiile cu părintele Vasile, căci aşa îl chema pe preot, nu se răriseră. Dimpotrivă, când venea la părinţi, Serghei plutea, era alt om, se bucura, cânta. Simţea că nu-l mai încap nici casa, nici drumul. Dar nu putea să împărtăşească trăirile lui cu ai săi, care-l credeau îndrăgostit de vreo fată. „Sunt simptomele adolescenţei. O să-i treacă. Aşa e tinereţea. Crede că toată lumea îi aparţine şi că o poate schimba la o simplă mişcare.”

Serghei era îndrăgostit, dar de o Lumină care-i inunda inima. Îi convenea că părinţii gândeau astfel despre el. Era o dezorientare perfectă pentru ei şi un alibi perfect pentru călătoriile tot mai dese dinspre Minsk acasă. „Cum o cheamă? E din clasa ta, ştrengarule?”, îl tachina tata.

„Vă voi spune atunci când o să fiu absolut sigur. Acum, orice aş zice, ar fi o nebunie. Întâi să se potolească primul entuziasm. Mai avem de mers…”

Un naş-surpriză

Dar Serghei ştia ce voia să facă. Voia să se boteze. Învăţase Crezul, îşi cumpărase o cruciuliţă şi se ruga ca acest pas să-l facă cât mai discret, pentru a nu-i expune neplăcerilor pe părinţii şi bunicii lui. Şcoala se terminase. Vacanţa a trecut şi ea ca un fum.

Serghei se pregătea intens pentru intrarea în biserică. A stabilit împreună cu preotul ca în noaptea de Crăciun să fie botezat. Nu uitase că pentru această Taină a Bisericii e nevoie şi de un naş, dar preotul îl liniştise spunându-i că-i găsise el o persoană de încredere. Numai că atunci când a început slujba Botezului, o umbră care până atunci stătuse liniştită în întuneric a şoptit: „Serghei, sunt bunica ta, Sveta. Eu voi fi naşa ta”.

Nu. Nu putea să se întâmple una ca asta. Doar băiatul nu spusese nimănui nimic. Dar un lucru era clar. În ţara asta, în Belarus, toţi erau urmăriţi de toţi. Până şi cele mai secrete lucruri erau cunoscute de cei care trebuiau să afle despre ele.

Dumnezeu nu Se arată ochilor care nu ştiu să privească şi nici nu va vorbi vreodată în urechile celor care nu ascultă.

Dar a şti să priveşti, a şti să asculţi sunt daruri dumnezeieşti. Pe ele le primeşti de Sus. Însă a vrea să vezi şi să auzi Adevărul ţine de noi. Serghei nu ştia decât minciuni despre Hristos şi Biserică, dar a vrut să cunoască Adevărul. Şi Acesta l-a făcut liber.

(Adaptare de Augustin Păunoiu după povestirea În primul rând din volumul „De la Urali la ceruri” de Eleni Hatzimihail, Ed. Egumeniţa, 2019)

Sursa: ziarullumina.ro

Arhim. Efrem Vatopedinul: „Dacă nu le dăm copiilor noștri pe Hristos, studiile nu le folosesc.” 22 decembrie (1989-2019)

Articole pe același subiect

Încheierea cursurilor școlii parohiale 2022-2023

Uncategorized

Încheierea cursurilor școlii parohiale 2022-2023

7CC11200-79BB-47A8-82BB-6F9C483B3B68

Uncategorized

Despre simplitate

8AB04C7F-AC83-409D-8D87-741A55226B8C

Parohie, Uncategorized

Icoana Vimatarissa în comunitatea noastră!

Moaștele Sf. Nectarie
în biserica din Coslada


Moaștele Sf. Martiri din Hozeva
în biserica din Coslada




Moaștele Sf. Epictet și Astion
în biserica din Coslada




Tipărite în parohie

Statististici


free counters

Blogroll

  • Iconografo
  • Kalomiros.blogspot.com.es
  • L'atelier Saint Jean Damascene
  • L'Institut Saint-Serge
  • Mitropolia greaca Madrid
  • Monasterio virtual
  • Noi în Spania
  • Occidentul românesc
  • Paso a paso en la Ortodoxia
  • Pro Ortodoxia

Atitudine ortodoxă

  • Fericiţi cei prigoniţi
  • Laurenţiu Dumitru
  • ProVita
  • ProVita Craiova
  • Rafael Udrişte
  • Război întru Cuvânt
  • Razvan Codrescu
  • Savatie Baştovoi
  • Sceptik
  • Viaţa la ţară

Resurse ortodoxe

  • Biblia ortodoxă
  • Biblioteca (ortodoxie.3x.ro)
  • Biblioteca mănăstirii Săraca
  • Biblioteca teologică digitală
  • Biblioteca viostil
  • Coleţia de paterice
  • Doxologia
  • Enciclopedia ortodoxă
  • Harta mănăstirilor
  • Mărturisitor ortodox
  • Materiale provita
  • OrtodoxMedia
  • Servicios y Oraciones
  • Sfaturi ortodoxe
  • Sinaxarul (audio)
  • Tâlcuirea Psaltirii
  • Tezaurul ortodox
  • Vieţile sfinţilor

Femeia şi mama ortodoxă

  • Casa părintească
  • Dăruind vei dobândi
  • Din pridvor
  • Femeia creştină
  • Gândeşte frumos
  • Hristos împărtăşit copiilor
  • La pieptul mamei
  • Orthodox education
  • Picuri de rouă
  • Un colţişor de rai

Utile

  • athoscollection.ro
  • bluartdesign.bizoo.ro
  • icoaneortodoxe.com.ro
  • Însemne ortodoxe
  • magazinortodox.ro
  • skiadopoulosbros.gr
  • vesminte-mithra.ro
  • vesmintepreotesti-iasi.ro
  • www.amro.ro
  • www.art-mobirel.ro
  • www.artborder.gr
  • www.arttiffany.ro
  • www.bingbeng.ro
  • www.brodart.ro
  • www.churchitems.gr
  • www.clopote.md
  • www.clopote.ro
  • www.clopoteblotor.ro
  • www.cusutsibrodat.ro
  • www.dimbales.com
  • www.dixibijou.ro
  • www.evagelidisilias.gr
  • www.gallerybyzantium.com
  • www.geritrading.ro
  • www.ierorafeio.gr
  • www.iletrade.ro
  • www.jianuart.ro
  • www.landau.ro
  • www.lidar.ro
  • www.marmovest.ro
  • www.maryhit.com
  • www.mobilier-biserici.ro
  • www.msfc.ro
  • www.orthodoxmall.eu
  • www.pantex.ro
  • www.profiart.ro
  • www.reinvierea.ro
  • www.studio-vitralii.ro
  • www.stzosima.com
  • www.tarobrod.ro
  • www.textor-textiles.ro
  • www.textor.ro
  • www.theiconart.gr
  • www.ttc-stoffe.ro
  • www.vesminte.com
  • www.vesminte.ro
  • www.vesmintepreotesti.com
  • www.vesnavestments.com
  • www.xaxiras.com

Caută în site

Categorii articole

  • Album foto
  • Antiecumenism
  • Anunțuri
  • Articole și resurse în limba spaniolă
  • Atitudine
  • Audio
  • Cântări
  • Cărţi
  • Din Spania
  • Duhovnicești
  • Organizare
  • Parohie
  • Predici la Duminici și Sărbători
  • Program
  • Provita
  • Sfântul Nectarie
  • Știri și evenimente
  • Uncategorized
  • Viața parohiei
  • Video
  • Viețile Sfinților

Adresa parohiei şi programul liturgic

Adresa: Coslada, Calle del Ferrocarril 21-23

Programul liturgic săptămânal:

Luni:
09.00 – Paraclisul MD Prodromiţa.

Marţi:
09.00 – Paraclisul Sf. Ioan Botezătorul.

Miercuri:
08.00 – Taina Spovedaniei;
09.00 – Paraclisul Sf. Nectarie;
10.00 – Taina Spovedaniei.

Joi:
09.00 – Paraclisul Sf. Ioan Rusul

Vineri:
08.00 – Taina Spovedaniei;
09.00 – Paraclisul Maicii Domnului;
10.00 – Taina Spovedaniei.

Sâmbătă:
08.00 – Taina Spovedaniei;
09.00 – Paraclisul Sf. Mucenic Gheorghe;
10.00 – Taina Spovedaniei.
15.30 – Taina Spovedaniei şi Vecernia.

Duminică:
08.30 – Sfânta Liturghie.

În zilele praznicelor împărăteşti sau de pomenire a sfinţilor din timpul săptămânii, Sfânta Liturghie se săvârşeşte dimineaţa, potrivit programului anunţat în duminica dinaintea sărbătorii.

Paroh, Pr. George Cimpoca

Telefon: 677. 275. 236

Arhiva articolelor

  • octombrie 2023 (1)
  • septembrie 2023 (11)
  • august 2023 (2)
  • iulie 2023 (6)
  • iunie 2023 (14)
  • mai 2023 (3)
  • aprilie 2023 (15)
  • martie 2023 (28)
  • februarie 2023 (22)
  • ianuarie 2023 (14)
  • decembrie 2022 (4)
  • noiembrie 2022 (4)
  • octombrie 2022 (18)
  • septembrie 2022 (8)
  • august 2022 (8)
  • iulie 2022 (11)
  • iunie 2022 (3)
  • mai 2022 (9)
  • aprilie 2022 (6)
  • martie 2022 (7)
  • februarie 2022 (17)
  • ianuarie 2022 (21)
  • decembrie 2021 (30)
  • noiembrie 2021 (33)
  • octombrie 2021 (23)
  • septembrie 2021 (18)
  • august 2021 (31)
  • iulie 2021 (25)
  • iunie 2021 (16)
  • mai 2021 (34)
  • aprilie 2021 (23)
  • martie 2021 (42)
  • februarie 2021 (34)
  • ianuarie 2021 (23)
  • decembrie 2020 (39)
  • noiembrie 2020 (19)
  • octombrie 2020 (18)
  • septembrie 2020 (19)
  • august 2020 (30)
  • iulie 2020 (38)
  • iunie 2020 (41)
  • mai 2020 (12)
  • aprilie 2020 (37)
  • martie 2020 (25)
  • februarie 2020 (24)
  • ianuarie 2020 (28)
  • decembrie 2019 (28)
  • noiembrie 2019 (32)
  • octombrie 2019 (37)
  • septembrie 2019 (35)
  • august 2019 (19)
  • iulie 2019 (20)
  • iunie 2019 (37)
  • mai 2019 (53)
  • aprilie 2019 (38)
  • martie 2019 (31)
  • februarie 2019 (43)
  • ianuarie 2019 (56)
  • decembrie 2018 (37)
  • noiembrie 2018 (36)
  • octombrie 2018 (25)
  • septembrie 2018 (31)
  • august 2018 (13)
  • iulie 2018 (43)
  • iunie 2018 (49)
  • mai 2018 (58)
  • aprilie 2018 (72)
  • martie 2018 (77)
  • februarie 2018 (67)
  • ianuarie 2018 (77)
  • decembrie 2017 (45)
  • noiembrie 2017 (41)
  • octombrie 2017 (76)
  • septembrie 2017 (64)
  • august 2017 (50)
  • iulie 2017 (96)
  • iunie 2017 (50)
  • mai 2017 (38)
  • aprilie 2017 (58)
  • martie 2017 (72)
  • februarie 2017 (43)
  • ianuarie 2017 (39)
  • decembrie 2016 (52)
  • noiembrie 2016 (38)
  • octombrie 2016 (60)
  • septembrie 2016 (66)
  • august 2016 (33)
  • iulie 2016 (33)
  • iunie 2016 (66)
  • mai 2016 (62)
  • aprilie 2016 (56)
  • martie 2016 (52)
  • februarie 2016 (59)
  • ianuarie 2016 (58)
  • decembrie 2015 (53)
  • noiembrie 2015 (35)
  • octombrie 2015 (62)
  • septembrie 2015 (40)
  • august 2015 (76)
  • iulie 2015 (77)
  • iunie 2015 (69)
  • mai 2015 (77)
  • aprilie 2015 (72)
  • martie 2015 (118)
  • februarie 2015 (108)
  • ianuarie 2015 (72)
  • decembrie 2014 (62)
  • noiembrie 2014 (76)
  • octombrie 2014 (87)
  • septembrie 2014 (109)
  • august 2014 (94)
  • iulie 2014 (66)
  • iunie 2014 (103)
  • mai 2014 (110)
  • aprilie 2014 (104)
  • martie 2014 (149)
  • februarie 2014 (99)
  • ianuarie 2014 (128)
  • decembrie 2013 (113)
  • noiembrie 2013 (85)
  • octombrie 2013 (103)
  • septembrie 2013 (152)
  • august 2013 (128)
  • iulie 2013 (113)
  • iunie 2013 (79)
  • mai 2013 (53)
  • aprilie 2013 (51)
  • martie 2013 (53)
  • februarie 2013 (76)
  • ianuarie 2013 (81)
  • decembrie 2012 (53)
  • noiembrie 2012 (50)
  • octombrie 2012 (76)
  • septembrie 2012 (45)
  • august 2012 (53)
  • iulie 2012 (50)
  • iunie 2012 (46)
  • mai 2012 (70)
  • aprilie 2012 (38)
  • martie 2012 (52)
  • februarie 2012 (60)
  • ianuarie 2012 (64)
  • decembrie 2011 (66)
  • noiembrie 2011 (49)
  • octombrie 2011 (64)
  • septembrie 2011 (60)
  • august 2011 (64)
  • iulie 2011 (54)
  • iunie 2011 (52)
  • mai 2011 (49)
  • aprilie 2011 (31)
  • martie 2011 (42)
  • februarie 2011 (44)
  • ianuarie 2011 (41)
  • decembrie 2010 (42)
  • noiembrie 2010 (46)
  • octombrie 2010 (43)
  • septembrie 2010 (44)
  • august 2010 (46)
  • iulie 2010 (37)
  • iunie 2010 (62)
  • mai 2010 (34)
  • aprilie 2010 (28)
  • martie 2010 (35)
  • februarie 2010 (54)
  • ianuarie 2010 (49)
  • decembrie 2009 (59)
  • noiembrie 2009 (60)
  • octombrie 2009 (70)
  • septembrie 2009 (69)
  • august 2009 (55)
  • iulie 2009 (51)
  • iunie 2009 (62)
  • mai 2009 (49)
  • aprilie 2009 (30)
  • martie 2009 (13)
  • februarie 2009 (35)
  • ianuarie 2009 (38)
  • decembrie 2008 (24)
  • noiembrie 2008 (9)
  • octombrie 2008 (7)
Parohia “Sf. Nectarie Taumaturgul” - Coslada (Spania)
  • Prima pagina
  • Episcopul locului
  • Istoricul parohiei
  • Viaţa Sfântului Nectarie
  • Taine și ierurgii
    • Botezul
    • Cununia
    • Îndrumar de spovedanie
    • Parastasul
    • Spovedania
  • Familia preotului
  • Şcoala parohială
  • Programul liturgic
  • Contact
  • Español
Adresa bisericii parohiale: Calle del Ferrocarril
nr. 21-23, Coslada
Telefon: 0034.677 275 236