Parohia Coslada: Programul liturgic parohial în Duminica Floriilor, Săptămâna Pătimirilor și Învierea Domnului pentru anul 2020 (12-19 aprilie), în condițiile Decretului regal din 14 martie și a dispozițiilor și adăugirilor ulterioare:

DUMINICA FLORIILOR, 12 aprilie 2020 – Dimineaţă, de la 8.30, se va săvârşi și se va transmite pe pagina de FB a parohiei (cu biserica închisă, fără credincioși) Sfânta Liturghie pentru sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim.
După amiază, de la ora 16.00, se va săvârşi și se va transmite pe pagina de FB a parohiei (cu biserica închisă, fără credincioși) slujba Deniei.
LUNI, MARȚI, MIERCURI (13, 14, 15 aprilie 2020) – După amiază, de la ora 16.00, se va săvârşi și se va transmite pe pagina de FB a parohiei (cu biserica închisă, fără credincioși) slujba Deniei.
JOIA MARE, 16 aprilie 2020 – Dimineaţă, de la ora 8.30, se va săvârşi (cu biserica închisă, fără credincioși) Vecernia unită cu Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, în vederea pregătirii Sfântului Agneț (Împărtășaniei pentru tot anul) pentru bolnavi.
După amiază, de la ora 16.00, se va săvârşi și se va transmite pe pagina de FB a parohiei (cu biserica închisă, fără credincioși) slujba Deniei celor 12 Evanghelii.
VINEREA MARE, 17 aprilie 2020 – După amiază, începând cu ora 16.00, se va săvârşi (cu biserica închisă, fără credincioși) Denia Prohodului Domnului.
SÂMBĂTA MARE, 18 aprilie 2020 – Dimineaţă, de la ora 8.30, se va săvârşi (cu biserica închisă, fără credincioși) Vecernia unită cu Sfânta Liturghie.
După amiază, de la ora 17.00, se va săvârşi (cu biserica închisă, fără credincioși), rânduiala slujbei din noaptea Sfintelor Paşti, fără Sfânta Liturghie.
DUMINICA ÎNVIERII DOMNULUI, 19 aprilie 2020 – Dimineaţă, de la ora 8.30, se va săvârşi (cu biserica închisă, fără credincioși) Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.
Cum ne pregătim pentru aceste zile?
În primul rând, vă îndemn să vă pregătiți acasă, dacă nu aveți încă, un mic loc de rugăciune, unde vor fi așezate o icoană/iconiță și candela. Dacă nu aveți candelă, puteți improviza una: un pahar curat, nefolosit, se umple cu ulei și se pregătește o feștilă.
Aprindem candela de la începutul Săptămânii Pătimirilor Domnului și o ținem aprinsă în condiții de maximă securitate (adică să nu avem vreo ispită să aprindem ceva prin casă), pentru că toată această săptămână este ca un ajun al Învierii.
Slujba cu ritualul Sfintei Lumini se va transmite pe pagina de FB a parohiei; la momentul: “Veniți de primiți lumina!”, tatăl sau primul născut din familie sau mama (acolo unde nu este tatăl), aprinde lumânarea din candelă și împarte lumina tuturor membrilor familiei.
Participăm apoi, cu toții, la slujbă, care va dura în jur de 40-45 de minute.
Cum pregătim pasca? (pâinea cu vinul, numită în popor “paști”) Un detaliu: pasca NU ESTE TRUPUL ȘI SÂNGELE DOMNULUI!!!! Este pâine binecuvântată, stropită cu vin și agheasmă; se oferă ca mângâiere pentru cei ce nu au postit și nu s-au împărtășit. De aceea nu trebuie să îi dăm mai mare importanță decât are de fapt. Paștile este Hristos Domnul. TRUPUL ȘI SÂNGELE DOMNULUI LE PRIMIM DOAR DIN SFÂNTUL POTIR, LA SFÂNTA LITURGHIE.
Cum pregătim anul acesta pasca din cauza condițiilor speciale impuse de Decretul regal? Fiecare dintre noi, din pâine cumpărată sau preparată acasă (acolo unde se poate, prescură), într-un vas curat (pahar, cană), vom tăia pentru membrii familiei bucățile de pâine în cubulețe, le vom stropi cu vin, apoi cu agheasmă și așa vor fi consumate în ziua Învierii Domnului.
Chiar dacă ascultăm slujba în casă, să nu uităm: telefonul sau calculatorul ne sincronizează doar, sunt “clopotul” care ne aduce împreună la rugăciune. Privirea trebuie să o avem spre icoană, mintea la rugăciune. De aceea v-am îndemnat să pregătim un loc de rugăciune în casă/cameră.
În zilele câte au mai rămas, orice pas, cât de mic, făcut către Dumnezeu, contează. Important este ca tot ce facem, cât de puțin, să fie cu sinceritate și nu doar în virtutea inerției. Toată lumea se împărtășește de bucuria Învierii, dar măsura în care ne împărtășim de această bucurie depinde de cât ne-am pregătit.
Să trăim așa cum Lui Îi place și cu siguranță vom ajunge unde El dorește. Departe o vreme unii de ceilalți, dar aproape în duhul nostru să trăim împreună Învierea Mântuitorului.
Nu știm ce va fi mâine, știm ce este astăzi. Știm că Dumnezeu ne iubește fiindcă încă suntem sănătoși, în viață; chiar dacă nu înțelegem tot traseul vieții, El știe ce este cel mai bine pentru noi. Nu vă preocupați așa de mult fiind îngrijorați de mâine, bucurați-vă de astăzi! Astăzi, dacă auziți glasul Lui, fiți credincioși, fiți consecvenți, fiți cumsecade, iar mâine, dacă va mai fi, o luăm de la capăt!
Vă port în inimă! Rugați-vă! Fiți îngeri!
Pr. George Cimpoca