FANUROPITA
Fanuropita este o prăjitură care se pregătește pe 27 august atunci când este pomenirea Sfântului Fanurie.
Tradiția spune că sfântul a lăsat obiceiul ca oricine va face această prăjitură timp de 9 zile (în afară de duminică) şi o va împărţi săracilor, să se roage pentru iertarea păcatelor mamei sfântului, iar acesta îi va ajuta.
Ca şi Sfântul Mina, Sfântul Fanurie ajută şi la recuperarea lucrurilor pierdute.
Sunt multe variante ale acestei prăjituri. De obicei, prăjitura se face din 7 sau 9 ingrediente (cifre cu o simbolistică importantă în credinţa ortodoxă).
Pentru această reţetă avem nevoie de:
* 950 gr făină
* 350 gr zahăr
* 950 ml suc de portocale (obţinut din 1,5 kg portocale)
* 400 ml ulei de măsline extra virgin
* 1 linguriţă scorţişoară
* 1 linguriţă cuişoare măcinate
* 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
* 100 gr nuci tocate
* 100 gr stafide
Stoarcem portocalele şi radem coaja de la o portocală.
Într-un vas amestecăm sucul de portocale cu coaja de portocale şi bicarbonatul.
Adăugăm trepat în ploaie faina şi amestecăm continuu cu telul pentru a evita formarea cocoloaşelor.
Punem apoi uleiul şi celelalte ingrediente şi amestecăm bine până obţinem o compoziţie omogenă şi consistentă.
Turnăm compoziţia într-o tavă tapetată cu foaie de copt şi dăm la cuptorul preîncălzit la 180 C pentru o oră.
Scoatem prăjitura pe un grătar şi o lăsăm să se răcească, apoi presăram cu zahăr pudră.
Sfântul Mucenic Fanurie este ocrotitorul gospodinelor şi are un cult aparte în toate bisericile greceşti, cunoscut fiind pentru multele minuni săvârşite, dar şi pentru rugăciunea dinaintea martirizării sale: ‘Doamne, Dumnezeul nostru, fă ca tot cel ce va face o turtă sau o plăcintă şi o va da săracilor să fie ascultat în orice durere va avea. Aceasta zic să fie pentru iertarea păcatelor mamei mele, care a murit păcătoasă’.