Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, în Parohia Coslada, cu ocazia Praznicului Botezului Domnului (6 ianuarie 2021)
Botezul Domnului este o sărbătoare atât de însemnată pentru că ne aduce aminte că și noi am fost botezați. Și pentru că am fost botezați, și noi, la rândul nostru, am devenit fii, ne-am născut din nou, din apă și din Duhul Sfânt, a afirmat Preasfințitul Teofil de Iberia, Arhiereu – vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, în cuvântul de învățătură rostit cu ocazia sărbătorii „Botezul Domnului”, în biserica Parohiei „Sfântul Nectarie Taumaturgul” din Coslada, după prezidarea Sfintei Liturghii, din sobor făcând parte, pe lângă părintele paroh, George Cimpoca, și preacuviosul Părinte Ierodiacon Casian Nemet. Răspunsurile la strană au fost oferite de protopsaltul parohiei, dl George Bucurică.
Ierarhul a adus în lumină cele trei manifestări sau efecte ale botezului lui Iisus la râul Iordanului, așa cum reiese din evanghelia sărbătorii: Cerurile s-au deschis, Duhul Sfânt a coborât în chip de porumbel și un glas din cer a vorbit. Cerurile deschise ne asigură de prezența definitivă a lui Dumnezeu în mijlocul nostru, în inima noastră, în inima celor care cred, care se botează, care vor să-L recunoască pe Tatăl. Duhul Sfânt coboară peste Iisus, arătându-L lumii și începându-și misiunea publică. În felul acesta, lucrarea mântuirii este în desfășurare, pentru că odată cu activitatea publică a lui Mântuitorului, se descoperă omul împlinit, fericit, omul așezat, omul pe deplin iubit de Dumnezeu.
La râul Iordanului, Iisus Domnul se face cunoscut nu în rândurile oamenilor drepți, ci în mijlocul celor păcătoși, care veneau la Ioan Botezătorul să fie botezați și ei își mărturiseau păcatele, își reînnoiau cugetul. Domnul se pune în rândul lor și se face prin aceasta solidar cu noi toți. În felul acesta fiecare dintre noi suntem chemați să trăim viața Mântuitorului în viața noastră.
În mijlocul tuturor evenimentelor pe care le trăim, generație după generație, se cade să ne amintim că suntem fii ai lui Dumnezeu. La botez, fiecare dintre noi, prin botezul în numele Preasfintei Treimi și prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și am primit numele lui Dumnezeu înscris în suflet. Oricât am vrea noi să uităm sau să neglijăm raportul nostru cu Dumnezeu, statutul nostru de fii, Dumnezeu nu uită de noi. De aceea și noi ar trebui să cinstim cum se cuvine, alături sau mai presus de orice eveniment personal sau familial, ziua botezului nostru, ziua înfierii noastre.
La finalul Sfintei Liturghii, conform rânduielii, a urmat rânduiala sfințirii celei mari a apei și binecuvântarea bisericii, în timp ce s-a cântat troparul Botezului.
Părintele paroh, George Cimpoca, a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență, pentru rugăciune, pentru cuvânt și a împărțit credincioșilor prezenți agheasma pregătită în sticle speciale.
Prezbitera Gina Cimpoca