Cugetări ale Sfinților Părinți despre post
„De aceea, chiar de la început, creând Dumnezeu pe om, îndată l-a dus și l-a predat în mâinile postului și i-a încredințat acestuia mântuirea lui ca unei maici iubitoare și celui mai bun dascăl.”
„Dacă postul a fost necesar în Rai, cu atât mai necesar este în afara Raiului. Dacă era de folos leacul mai înainte de rană, cu atât mai de folos este după rană.” (Sfântul Ioan Gură de Aur)
„Fiindcă nu am postit, am căzut din Rai. Așadar, să postim acum, ca să ne întoarcem în Rai.”
„Postul este armă împotriva oștirii demonilor.” (Sfântul Vasile cel Mare)
„Postul veștejește pofta, prin rugăciune curățește mintea și o pregătește pentru adevărata contemplare.” (Sfântul Maxim Mărturisitorul)
„Să postim? Desigur, ca să oprim pornirile trupului și să ne înmuiem inimile.” (Sfântul Simeon Noul Teolog)
„Tot binele și frumosul se săvârșește și se făptuiește prin post.” (Sfântul Grigorie Palama)
„Mare armă este postul împotriva ispitelor, după cum desfătarea de mâncări este începutul a tot păcatul.” (Sfântul Teofilact al Bulgariei)
“Dacă Cel ce a dat Legea a postit, care dintre cei ce păzesc Legea nu trebuie să postească? Postești? Arată-mi-o prin fapte. Cum? De vezi un sărac, ai milă de el; un dușman, împacă-te cu el; un prieten cu nume bun, nu-l invidia. Nu numai gura și stomacul să postească, ci și ochii și urechile și picioarele și mâinile noastre, rămânând curate de răpire și de lăcomie. Picioarele să nu alerge la spectacolele cele urâte, ochii să nu privească cu poftă la frumuseți străine, gura să postească de înjurături și de vorbe nerușinate.” (Sf. Ioan Gură de Aur)
“Să începem deci cu eforturi mici, ca să ajungem și la cele mari. Cu adevărat înțelept este cel care este atent la cele mici, pentru că, după aceea, va fi atent și la cele mari. Omul nu se poate desfăta în toate și totodată să creadă că va putea să biruiască ușor patimile sale. Taie câte puțin, ca să poți după aceea să tai mai mult. Mânâncă cu măsură și atunci vei reuși multe lucruri în virtute. Când omul nu are măsură, devine mai rău decât animalele. Răbdând o amărăciune mică, prin lipsa unor mâncăruri gustoase, vei răbda în continuare și marile amărăciuni ale acestei vieți.” (Sf. Isaac Sirul)
“Harul te ajută să mănânci puțin, pe când dracul te împinge la îmbuibare și la îndulcire cu hrană. Trupul sătul te împiedică a te ruga curat și Duhul lui Dumnezeu nu vine într-un trup sătul. Totuși, trebuie să-ți cunoști măsura postului, ca să nu slăbești înainte de vreme, căci atunci nu-ți vei mai putea săvârși lucrarea.” (Sf. Siluan Athonitul)
Mare cale spre tot binele este postul cu discernământ, iar cel ce nu se îngrijește de el, smulge tot binele.