La 6 luni de la inceperea crizei, a izbucnit o epidemie de frica
de Peggy Noonan
ARTICOL DIN THE WALL STREET JOURNAL
(Traducere de Paula B.)
Sunt 6 luni de cind Lehman a cazut marcind inceputul recesiunii actuale. Suferinta psihica determinata de caderea economiei e un aspect putin discutat. In aceasta privinta putem vorbi de doua laturi ale fenomenului.
Una este ca deja am obosit. Dramaticul Septembrie a trecut inlocuit fiind de rutina concedierilor zilnice, a caselor confiscate si magazinelor falimentare. Suntem obositi. […]. Oamenii sunt intr-o stare “suspendata” de alarma si nu asteapta nimic bun de la viitor.
Pe de alta parte nu numai economia ne nelinisteste. E mai mult decit atita. Oamenii simt ca lumea nu mai e aceeasi, nu numai sub aspect economic dar si in ceea ce priveste vechile structuri, vechiul mod de viata. Oamenii nu prea vorbesc despre asta pur si simplu pentru ca e prea coplesitor […].
L-am intrebat pe un amic, un scriitor cu un ascutit spirit de observatie, daca si el percepe ce vad eu in lumea din jur. Da, mi-a raspuns el: e in jur o atmosfera de anxietate de parca toata lumea sta pe un strat de gheata subtire.
Se intreaba si el daca nu cumva ne-a fost prea bine in anii de dupa 9/11 si daca nu cumva adevaratii raufacatori sunt pe cale sa apara la orizont.
Un alt prieten, un avocat spunea: “lucrurile s-au schimbat pentru totdeauna si nu e cale de intoarcere“. Tot el compara atmosfera de pe strazi cu cea din 2001. “Acum e liniste…9/11 a fost brutal dar pentru ca era vorba de moarte reala si pierdere de vieti omenesti, oamenii au putut sa jeleasca si dupa aceea sa se intoarca la viata lor obisnuita. Acum insa teama e cronica...[…]. Pilonii pe care se sprijinea media pareau sa fie eterni. Se presupunea de asemenea ca avocatii vor fi capabili sa isi gaseasca de lucru in orice vremuri. Dar azi nu mai e cazul”.
Tot amicul avocat mi-a citat din Ecleziast: “Inima celui intelept e in casa plingerii, iar inima celui nebun se veseleste“. “Suntem ingrijorati pentru ca vedem cum modul de viata cu care eram obisnuiti, ascensiunea profesionala sunt pe duca”.
Vinzarea de antideprimante si medicamente impotriva anxietatii e in crestere. In New York erau deja folosite pe scara larga dupa 9/11. Poate ca de aceea Wall-Street-ul a fost atit de imprudent din 2001 incoace. Cautind sa inteleg de ce a cazut Wall-Street-ul, si motive ar fi destule, ma intreb daca nu cumva Xanaxul, Zoloftul si Klonopinul (medicamente antideprimante) luate de bancheri le-au diminuat prudenta […]. Poate ca Wall Street-ul era euforic (ca urmare a antideprimantelor luate) si nimeni nu realiza acest lucru. […].
Au crescut si vinzarile de arme. FBI-ul a facut cu 23% mai multe verificari de cazier in februarie comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, iar in lunile precedente verificarile au crescut cu: 29% in ianuarie, 24% in decembrie si 42% in noiembrie cind s-a ajuns la recordul de 1.5 milioane verificari.
E drept, oamenii se tem ca Obama le va confisca armele […] dar mai e un motiv pentru care se cumpara mai multe arme: oamenilor le e teama.
Se scot si multi bani din banci ca masura de precautie. Un prieten din Florida zicea ca banca locala a ramas fara bancnote de 100 dolari miercurea trecuta pentru ca in ziua precedenta un barbat a retras 90.000 dolari.
Acum cinci saptamini am intrebat un titan al Wall-Street-ului ce ar trebui sa faca cineva ca sa se puna la adapost [de vremurile grele care par sa ne astepte in viitor] si m-a cam suprins raspunsul lui...Toata lumea ar trebui sa se straduiasca sa detina o casa, nu conteaza ca e mare sau mica, dar neaparat sa aiba, si o gradina pe care sa invete sa o cultive.
A mai recomandat cumpararea de monezi de aur […] . Am incercat sa cumpar monezi a doua zi dar mi s-a spus ca va trebui sa astept 6 saptamini sa imi vina rindul pentru ca cererea e foarte mare… Intre timp am mai incercat o data sa cumpar monezi si spre surpriza mea am aflat ca vinzarea s-a suspendat datorita unei cereri fara precedent de mare.
In Manhattan a crescut numarul celor care frecventeaza bisericile catolice. […]. Preotii au observat si ei ca bisericile sunt mai pline decit alte dati. […]. Ceva se intimpla, intr-adevar. […]
Ce e semnificativ pentru mine e numarul mare de oameni care navigheaza pe net cautind ceva…Un prieten cauta o ferma mica intr-o zona rurala dezavantajata. Alta prietena intra pe net noaptea tirziu ca sa caute case de cumparat in orase mici din Vest sau Sud. […]. Nu cred ca vrea chiar sa se mute, are mai degraba nostalgia vremurilor care au trecut.
Un psihiatru din Manhattan imi spunea ca a crescut mult numarul cazurile de depresie si anxietate. Crede ca ar fi din cauza ca oamenii s-au trezit dintr-o data intr-un “loc nou”. “Cind oamenii se muta in casa noua realizeaza importanta vechii lor case” zice el. Casa noastra noua e America post-prospera, iar casa veche e abundenta cu care ne obisnuisem si care acum ne lipseste.
Psihiatrul imi spunea ca detecteaza si un component politic in anxietatea paceintilor sai. Spune ca multi ii vad pe leaderii actuali ca egoisti si necinstiti iar institutiile statului ca incompetente si ineficiente. Oamenii se simt abandonati, coplesiti de necazuri iar situatia actuala le pare fara iesire. E o epidemie de frica in ceea ce priveste viitorul tarii si chiar si al omenirii.
[…]. Timpul pe care il traim acum e unul ciudat, nelinistitor, un timp cind multe lucruri isi gasesc sfirsitul.
Pacat ca nicio pastila nu poate sa rezolve situatia”.
Preluat de pe Război întru cuvânt