Minciunile democraţiei şi limbajul amăgirii
Autor: Colin Todhunter
Într-o perioadă tot mai marcată de logica mass-mediei, limbajul este totul şi este adesea folosit de oficialităţi pentru a tiraniza înţelesul. Vinovată de moartea a milioane de oameni din 1945 încoace, SUA a devenit cel dintâi stat terorist din lume. Până în anii ’80, fostul ofiţer CIA John Stockwell estimase numărul morţilor la şase milioane. După cum indică un articol recent, de la bombardamentele în masă din Asia de Sud-Est până la brigăzile morţii din America de Sud, CIA şi armata SUA au fost responsabile direct şi indirect de un număr reevaluat de zece milioane de morţi (1). Dar aşa ceva nu se mai cheamă genocid în ziua de azi. Ca o ironie, SUA au deturnat sensul cuvântului „teroare” pentru a-şi justifica tipul său de tiranie printr-un război împotriva terorii.
La cele zece milioane se pot adăuga nenumărate alte vieţi care au fost sacrificate pe altarul profitului corporatist, dar care nu s-au bazat pe armată pentru a bombarda oamenii şi ţările ca să le supună, ci pe o anumită politică. Nu se cheamă dominare. Ci ajustare structurală.
Drept urmare, sute de mii de fermieri indieni şi-au curmat viaţa în cursul ultimului deceniu, jumătate dintre ei în urma agrobusiness-ului SUA care manipula preţurile materiilor prime la scară mondială, prin intermediul politicilor puse în practică fie de guvernul SUA, fie prin monopolul corporatist sau tehnologiile de frontieră, de seminţe „terminator” care i-au adus pe fermieri la îndatorări insuportabile (2).
Situaţia fermierilor indieni nu este una izolată. Câte vieţi nu au fost curmate în lume din cauza violenţei structurale intrinseci sau a crimelor tăcute, dar zilnice, ale funcţionării aparent benigne a capitalismului de pradă? Inegalităţile inerente ale sistemului au furat efectiv ani din viaţa oamenilor, le-au sleit puterea şi sănătatea trupească, le-au secat apa de la robinet şi hrana din farfurie. Din Marea Britanie până în Africa, clasele subjugate – carnea de tun economic adesea respinsă în zilele noastre, carnea de tun din timpul războiului sau eroii reîntorşi din luptă care vor fi aruncaţi peste bord de către sistem la întoarcerea acasă, oamenii care urmează să fie manipulaţi şi exploataţi după bunul plag prin noţiunile înşelătoare de naţionalism şi interes naţional – acestor clase li s-a scurtat viaţa sau li s-a văduvit de şanse din cauza greutăţilor impuse de pumnul de fier al capitalismului (3).
Însuşirea bogăţiei printr-un sistem care o adună de jos în sus printr-un proces de acumulare prin deposedare (4) este lăudată ca fiind creştere, prosperitate şi libertatea de a alege, în ciuda dovezilor, din Grecia până în Spania, că realitatea pentru majoritatea oamenilor a fost creşterea sărăciei, suferinţa şi lipsirea de posibilităţi de a alege.
Despre aceste lucruri nu aveţi cum să ştiţi prea multe dacă recurgeţi doar la presa mainstream. Sigur, poate vi s-a spus că va trebui să strângeţi cureaua pentru că ne confruntăm toţi cu aceeaşi problemă şi că trebuie să faceţi nişte sacrificii în aceste vremuri grele pentru economie.
Articol copmplet pe Război întru Cuvânt