Radio Dobrogea: Manipulare contra BOR, la Antena 3
Atenţia trebuie mărită la următoarele chestiuni:
– Interpretarea tendenţioasă a Deciziei Sf. Sinod, precum şi tratarea aiuritoare a unui presupus monopol, atât la începutul cât şi la sfârşitul discuţiei.
– Titlurile afişate, care sunt subiective şi orientate într-o anume direcţie.
– Mercedesul introdus pe furiş în discuţie, ca multe alte aluzii folosite ca acuze. Era doar de o maşină de protocol a autorităţilor, folosită la vizita în România a unui Mitropolit din Grecia.
– Aducerea în discuţie a unui subiect de care nu ştia nimeni, cazul Centrului de la Iaşi, pentru a obţine o bâlbâială care să ridiculizeze reprezentanţii Bisericii, sau să le construiască o imagine generalizată de afacerişti veroşi.
– Folosirea unor camere ascunse pentru filmări în spaţii private, unde, conform legii, nu ai voie să filmezi fără acordul propietarului, pentru a induce senzaţia de ilegalitate. Mai mult, anumite cadre sunt etichetate ca fiind de la camera ascunsă, dar ele sunt la calitate de cameră de televiziune.
– Atacurile la persoană şi denigratoare ale invitatului Lucian Avramescu, dar şi la falsa “apărare” a Bisericii tot de către acesta.
– Întrebările inutile, dar care mănâncă timp preţios, ale invitatului Hanibal Dumitraşcu.
– Ne-imparţialitatea moderatoarei, care doreşte obţinerea unor concluzii în direcţia dorită, asociată cu întrebări încrucişate, pentru a “băga în corzi” pe cel greu de controlat.
– Introducerea fără deontologie a publicităţii după anumite acuze la care nu s-a mai putut replica, chiar dacă replica vine după publicitate.
– Un calcul al raportului de forţe din platou arată falsa imparţialitate a producătorilor: 4 la 2. Cam la fel şi pentru timpul acordat părţilor. Ceea ce, în teorie, îi scuteşte de plângeri la CNA, deoarece, chipurile, Biserica a avut reprezentant.
– Pr Eugen Tănăsescu nu a fost informat corect de producători asupra condiţiilor de desfăşurare a emisiunii. Tot ce se ştia era un dialog pe tema cimitirelor private. Nu s-a ştiut nimic despre existenţa unor teme colaterale, despre desfăşurătorul emisiunii (ordinea temelor) sau detalii despre invitaţii participanţi la discuţie, chestiuni absolut obligatorii în deontologia profesională a jurnalistului.