Cel mai gustos humus de casă
Humusul (îl mai găsești scris Hommos, Hummus, Hommous) este o sursă foarte bogată de acizi grași esențiali Omega-3, furnizează cantități importante de fier, vitamina B6, mangan, cupru, acid folic și, nu în ultimul rând, conține triptofan, fenilalanină și tirosină, substanțe care îmbunătățesc calitatea somnului.
Calitățile nutritive ale humusului sunt date atât de năut, care nu conține colesterol și grăsimi saturate și este foarte bogat în proteine, dar și se sosul din susan, tahini, bogat în proteine și calciu.
Uleiul virgin de măsline, care se folosește la prepararea humusulului este un alt ingredient foarte sănătos, care funrizează grăsimi ”bune”, mononesaturate, în mare parte (citește și Ce ulei este cel mai bun)
Usturoiul și zeama de lămâie, folosite în toate rețetele de humus, sunt și ele bogate în antioxidanți, contribuind la întărirea imunității.
Cum să prepari humus acasă?
Ingrediente pentru 2 cești și jumătate:
2 cești de năut, gata fiert (acasă sau din conservă)
sos tahini (pastă de susan) – jumătate de ceașcă
1 cățel de usturoi
suc de lămâine după gust
4 linguri de ulei de măsline
o jumătate de linguriță de chimen măcinat
câteva semințe de pin.