Porunca a IV-a
Mulți oameni, dintre cei care cinstesc cele Zece Porunci, nu se gândesc că a IV-a ar fi prea importantă, cu atât mai puțin obligatorie. Când o înțelegi însă, recunoști ce putere de a schimba viețile, chiar de a schimba lumea, are această Poruncă a Sabatului. Și vei începe să apreciezi cât de relevantă este pentru propria ta viață.
A IV-a Poruncă spune: „Amintește-ți de ziua de odihnă ca să o sfințești. Să lucrezi șase zile și să îți faci toate lucrările tale. Să nu faci nici o lucrare nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sclavul tău, nici sclava ta, nici animalele tale, nici străinul care este înăuntrul porților tale.” De ce este atât de importantă?
UNU: Poate mai mult decât orice altă Poruncă, aceasta a înălțat demnitatea ființei umane. În ce sens? În aproape întreaga istorie a omenirii, viața a constat predominant din muncă. De fapt, oamenii erau animale de povară. Această Poruncă și numai ea a schimbat toate acestea insistând ca oamenii să înceteze munca timp de o zi din șapte.
DOI: Mai mult decât orice altă Poruncă, ziua de odihnă amintește oamenilor că sunt făcuți să fie liberi. După cum spune a doua versiune a Poruncii, rezumată de Moise în Cartea Deuteronomului: „Amintiți-vă că ați fost sclavi în Egipt”. Cu alte cuvinte: amintiți-vă că sclavii nu pot avea zi de odihnă. În legătură cu aceasta, trebuie să adaug că, din perspectivă biblică, dacă nu este necesar pentru supraviețuire, oamenii care aleg să muncească șapte zile din săptămână sunt în esență sclavi: sclavi ai muncii sau poate ai banilor, dar oricum sclavi. Milionarul care lucrează șapte zile pe săptămână este doar un sclav bogat.
TREI: În timp ce Biblia nu poate aboli sclavia la nivel mondial, porunca aceasta umanizează în mare măsură această teribilă instituție și chiar ajută la a face sclavia imposibilă. Prin definiție, un stăpân cu sclavi nu era obligat să permită sclavului vreun moment de odihnă, cu atât mai mult să se odihnească o zi în fiecare săptămână. Dar tocmai aceasta cere Poruncă a IV-a. Chiar și sclavul are drepturi umane fundamentale. De aici și sclavul este ființă umană.
PATRU: Ziua odihnei creează și întărește legăturile de familie și de prietenie. Când o persoană își ia liber de la muncă o zi în fiecare săptămână, acea zi devine aproape inevitabil o zi petrecută cu alți oameni, mai exact din familie sau prieteni. Are efecte pozitive similare asupra căsniciilor. Întreabă pe oricine căsătorit cu un dependent de muncă cât de benefic ar fi pentru căsnicia lor dacă acesta nu ar lucra timp de o zi din fiecare săptămână și vei putea aprecia puterea zilei de odihnă.
CINCI: Porunca acorda demnitate animalelor. Chiar și animalele au nevoie de odihnă o zi pe săptămână. Este, după cât știm noi, prima lege națională din istorie în favoarea animalelor. Iar beneficiile pentru animale cu siguranță merg dincolo de o zi obligatorie de odihnă pentru ele. Oamenii care se simțeau obligați de Sus să dea animalelor lor o zi de odihnă erau mai puțin înclinați să își trateze animalele cu cruzime în orice zi din săptămână.
Toate aceste cinci beneficii ale zilei de odihnă, cu impact asupra vieții și societății, sunt disponibile oricui. Nu trebuie să fii evreu, creștin, nici măcar să crezi în Dumnezeu pentru a profita de toate aceste beneficii. Factorul Dumnezeu mai joacă un rol privitor la ziua odihnei. Așa cum credința în Dumnezeu conduce oamenii spre ziua odihnei, respectarea zilei de odihnă conduce oamenii spre credința în Dumnezeu. De aceea prima versiune a celor Zece Porunci, versiunea din Cartea Exodului, se încheie cu următoarele cuvinte: „Căci în șase zile a făcut Domnul cerurile și pământul și marea și tot ceea ce este în ele, iar în ziua a șaptea s-a odihnit. De aceea a binecuvântat Domnul ziua aceasta și a sfințit-o.”
Oricum ai interpreta cele șase zile, și mulți credincioși evrei și creștini nu înțeleg zilele ca perioade de 24 de ore, ideea este următoarea: De fiecare dată când respecți ziua odihnei dai mărturie că există un Creator, că lumea nu s-a întâmplat pur și simplu, că viața nu este o coincidență fără sens, ci infinit de bogată în semnificație, și de aceea, fiecare dintre noi are o semnificație și un scop unice.
Nu este rău pentru o zi pe săptămână. Nu este de mirare că ziua odihnei este una dintre cele Zece Porunci. Nu este de mirare că aceia care îl respectă în viețile lor sunt adesea mai fericiți, cu vieți de familie mai bogate, mai senini, au o comunitate de prieteni, și, da, sunt chiar și mai sănătoși. Poate te gândești să încerci și tu.